Skip to main content
Hufton+Crow mouse

Entree Sammy Ofer Centre

Londen

Een 'state-of-the-art' onderwijscentrum in het oude Marylebone stadhuis en de naastliggende bibliotheek in Londen worden verbonden met een entree en foyer volledig uit glas-staal opgebouwd

Projectgegevens

Locatie 26 Sussex Pl, Marylebone, London, Verenigd Koninkrijk, Londen
Opdracht London Business School, Londen, Verenigd Koninkrijk
Architectuur Sheppard Robson Architects LLP, Londen, Verenigd Koninkrijk
Constructief Ontwerp Ramboll, Londen, Verenigd Koninkrijk
Uitvoering Wates Construction, Leatherhead, Surrey, Verenigd Koninkrijk
Staalconstructie Octatube, Delft

Algemene projectomschrijving

In 2015 kreeg het architectenbureau Sheppard Robson van de London Business School de opdracht om een onderwijscentrum te ontwerpen in het oude Marylebone stadhuis en in de naastliggende bibliotheek. Het ontwerp omvatte onder meer een glazen entree en foyer, die de twee gebouwen zou verbinden, en een nieuw onderwijsgebouw. Naast het benadrukken van het historische en architectonische belang van de bestaande gebouwen zou de verbinding ook een dynamische toegang tot de London Business School (LBS) moeten maken. De plannen waren er, maar specialistische kennis was nodig om het ontwerp te realiseren.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het ontwerp was innovatief en spannend tegelijk. De mikado-achtige staalconstructie moest lijken te balanceren, onder het glas, terwijl het op zijn plaats werd gehouden door de twee aangrenzende monumentale gebouwen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Deze staalbouwer maakt vaak mock-ups in de ontwerpfase voordat ze beginnen met produceren en bouwen. Meestal zijn mock-ups een fundamenteel onderdeel van het proces. Mock-ups geven de mogelijkheid om te zien of het technisch ontwerp voldoet aan de visie en eisen van de klant en het ontwerpteam. De mock-ups die voor LBS zijn gemaakt, toonden aan dat er toereikende interface-details konden worden maken van het primaire staal, secundaire staal, dak- en gevelelementen, stalen beglazingsrails, dragende elementen, beglazing, randliggers, goten, de doorlopende platen en alle andere elementen die in het ontwerp waren voorgesteld. De opdrachtgever kon de interfaces vanuit verschillende invalshoeken bekijken en de uiteindelijke afwerking van de beeldbepalende details zien.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Het cruciale onderdeel van het (bouwkundig) ontwerp was de integratie oud-nieuw. De bestaande wanden moesten het gewicht van de nieuwe staalconstructie kunnen dragen. Samen zijn manieren bedacht om de nieuwe staalconstructie op de hoekpunten van de bestaande stenen muren te bevestigen. De constructie moest aan weerszijden onder de kroonlijsten worden vastgezet. De twee bestaande kroonlijsten van de oude gebouwen bepaalden de maximale hellingshoek voor het nieuwe dak. Dat bleek minimaal te zijn, slechts anderhalve graden, wat constructief een zeer stijve console vereiste in de beperkte bouwhoogte.

Bijzondere aspecten uitvoering

In een nieuw concept om de grote lasplaatelementen zodanig van de constructieve ligger te scheiden, zijn de delingen van het constructiestaal volledig uit het zicht. Door de stalen frames te prefabriceren is ervoor gezorgd dat er bijna niet gelast hoefde te worden op de bouw. Het was een puzzel om de enorme geprefabriceerde stalen frames tussen de monumentale gebouwen in te passen.
Lex Oosterom, projectcoƶrdinator van Octatube: 'De straat langs het gebouw was te druk om langere tijd af te sluiten, dus we hebben geen mobiele kraan gebruikt. In plaats daarvan werd een torenkraan op het dak gemonteerd. Deze kraan werd vervolgens gebruikt voor de installatie van de grote stalen geprefabriceerde gevelconstructies. Dit was een grote uitdaging omdat de werkruimte voor het hijsen van zware frames tussen de monumentale gebouwen soms minder dan een centimeter breed was. Gelukkig zijn we erin geslaagd om alle elementen te installeren zonder de bestaande stenen kroonlijsten of andere bouwelementen te beschadigen. Daarna gingen de rest van de bouwwerkzaamheden voorspoedig.'

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Het project kenmerkt zich door een zeker niveau van vakmanschap en afwerking.