Skip to main content
Harrie van Helmond mouse

Gevel en wandbekleding Kazerne

Eindhoven

De transformatie van een industriële loods naar designrestaurant heeft een hoofdrol voor staal als gevelpui en akoestische bekleding.

Projectgegevens

Locatie Grote Berg/Paradijslaan, Eindhoven
Opdracht Stichting tot behoud van het Klein Paradijs, Best
Architectuur Van Helmond Zuidam architecten, Eindhoven
Constructief Ontwerp Vianen Bouwadvies, Nuenen
Uitvoering Bouwonderneming Goevaers, Best
Staalconstructie Bouwonderneming Goevaers, Best

Documenten

Algemene projectomschrijving

De Loods is fase 1 van een groter project dat eind 2018 wordt opgeleverd. Het totale complex staat bekend onder de naam KAZERNE en is gelegen direct tegen de Eindhovense binnenstad, hoek Grote Berg/Paradijslaan.
De initiatiefnemers hadden al jarenlang tijdens de Dutch Design Week een tijdelijk pop up-designrestaurant, dat als een van de hot spots van de DDW fungeerde.
Het lag voor de hand om wegens succes dit op een vaste plek te consolideren en uit te bouwen. Via de gemeente is de nieuwe locatie gevonden, die was in gemeentelijk bezit. De locatie is goed en het complex is monumentaal en geschikt voor de nieuwe functies: restaurants, een klein hotel, boardrooms, expo-ruimten, winkels (totaal 2.500 m2) en een mooi omsloten plein.
De oorspronkelijke functie was Marechausseekazerne (begin 19e eeuw) en een aanpalende loods van de gemeentelijke reinigingsdienst uit 1930. Deze loods is al verbouwd en in gebruik als restaurant en expo/vergaderruimte. Momenteel is de restauratie en transformatie van het kazernecomplex in volle gang.
De eigenaar van het geheel is Bouwonderneming Goevaers die het verhuurt aan de Stichting tot behoud van het Klein Paradijs. Bestemmingsplan en huurcontract zijn toegesneden op de nieuwe functie.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De Loods is inwendig gesloopt en schoongemaakt. De bedoeling was, en dat is gelukt, om de uitstraling zo weinig mogelijk te veranderen. Nieuw zijn: dakisolatie, geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming, luchtbehandeling, geluidsinstallatie, toiletgroep, keuken, scheidingswanden en lichtstraten.
Het geheel is een combinatie van beton, bestaand metselwerk, staal en glas.
De stalen onderdelen zijn:
- de gehandhaafde stalen spanten;
- de nieuwe lichtstraten die alleen gedempt licht doorlaten vanwege de warmtelast;
- de installatiekanalen;
- de nieuwe gevelpui in de portiek
- alle geluidsabsorberende afwerkingen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De grote nieuwe gevelpui met tochtportaal is geheel ter plekke gelast in standaard hoek- en T-profielen, met borstweringscassettes van gewalst staal. Het isolatieglas is met zwarte stopverf gezet.
De akoestische panelen zijn gemaakt van een standaard perfoplaat, blank afgewerkt, waarachter minerale wol. De panelen zijn aangebracht op nieuwe en bestaande wanden en ook op de onderzijde van de lichtstraten. Er is vooraf niet gerekend aan de nagalmtijd, maar het blijkt evengoed te werken, ondanks de twee zeer grote en hoge ruimten waar het om gaat.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Duurzaamheid

Materiaalgebruik (efficiëntie)

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau