Skip to main content
John Lewis Marshall , Amsterdam mouse

restaurant Forthuis

Culemborg

De camouflage-achtige architectuur is een verwijzing naar de militaire geschiedenis. De egale vergrijzing van de houten gevel versterkt dit effect. Staal en hout werken samen.

Projectgegevens

Locatie Goilberdingerdijk 40, Culemborg
Opdracht Gemeente Culemborg, Culemborg
Architectuur Gent & Monk architecten, Utrecht
Constructief Ontwerp IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering Bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen, Den Bosch
Staalconstructie Smederij en constructiebedrijf H. Peijnenburg, Rosmalen

Algemene projectomschrijving

Het nieuwgebouwde Forthuis is een onderdeel van 'Werk aan het Spoel'. Het terrein, oorspronkelijk onderdeel van de zogenaamde Nieuwe Hollandse Waterlinie, is inmiddels aangemerkt als cultureel ergoed en aangekocht door de gemeente Culemborg. Het Forthuis heeft een publieksfunctie met een uitkijktoren en dagrestaurant.Het gebouw heeft een eenvoudige vorm, die een geheel vormt met de dakwelvingen en grasverheffingen van omliggende bunkers en de vestingwal. Via de tegenover elkaar liggende glaspuien heb je vanuit het restaurant uitzicht naar beide kanten, waardoor het wordt opgenomen in het landschap. De uitkijktoren biedt mooie panorama's.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Vanwege de landelijke locatie en duurzaamheid was het oorspronkelijk de bedoeling het hele gebouw in hout uit te voeren. Maar dat liet het budget niet toe. Daarom is gekozen voor een stalen hoofddraagconstructie. Omdat die door het open karakter van het gebouw op veel plaatsen in het zicht komt, is die om esthetische redenen uitgevoerd als thermisch verzinkt.
Constructief het spannendst van het gebouw zijn het overstek en de uitkijktoren. Om deze zo goedkoop en efficiƫnt mogelijk te kunnen maken, is gekozen voor stalen trekbuizen en Willemsankers. Behalve voor het overstek dient deze oplossing tegelijk voor de stabiliteit. Omdat de staalconstructie grotendeels in het zicht blijft, zijn de verbindingen met aandacht gedetailleerd.
De bouwlocatie is moeilijk bereikbaar. Daarom zijn alle gebouwonderdelen in zo klein mogelijke afmetingen en met zo klein mogelijke gewichten geprefabriceerd.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk