Skip to main content
Stefan Muller, Berlijn [D] mouse

renovatie galerijflats Einsteinplaats

Rotterdam

De galerijflats zijn gerenoveerd met stalen draagconstructies die in de liftschachten zijn ingeklemd, omdat afsteunen op het bestaande betoncasco niet mogelijk was.

Projectgegevens

Locatie Einsteinplaats, Rotterdam
Opdracht Woonbron, Rotterdam
Architectuur biq stadsontwerp, Rotterdam
Constructief Ontwerp Pieters Bouwtechniek, Delft
Uitvoering BAM Woningbouw, Rotterdam
Staalconstructie Moeskops Staalbouw, Bergeijk

Algemene projectomschrijving

De plannen voor de herontwikkeling van 704 woningen in vier lange geknikte flatgebouwen zijn vanaf 1999 ontwikkeld. In feite werden de gebouwen in toenemende mate anoniem bewoond. Het was in die context slecht voorstelbaar dat per 176 huishoudens één stijgpunt beschikbaar was.
De nieuwe vluchttrappenhuizen staan als ranke constructies van glas en staal op stevige betonnen plinten. Op deze manier nemen de trappenhuizen zo min mogelijk licht weg uit de keukens. Het gebouw werd in bewoonde staat gerenoveerd, zodat tijdens de bouw altijd twee vluchtwegen aanwezig moesten zijn. De prefab balkons tussen de vluchttrappen konden dus pas na plaatsing van de trappenhuizen worden verwijderd. Om overlast te beperken zijn de trappenhuizen in twee geheel voorbereide delen (inclusief trappen, bordessen en hekwerken) van elk vier verdiepingen geproduceerd en in een halve dag op de bouwplaats gemonteerd.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Voorgesteld werd om de flats in zelfstandige segmenten te herontwikkelen. Ontsluiting, woningen en bergingen zijn strikt per eenheid opgelost. De onderbouw is opnieuw ingedeeld. De garages zijn vervallen. Er ontstond ruimte voor nieuwe functies op de begane grond. De woningen op de eerste verdieping kregen woonhallen op de begane grond. Ook kwamen er openbare voorzieningen op de begane grond. De entrees kregen een ‘achteruitgang’ naar het gemeenschappelijke groen. De bergingen werden vanuit de entrees aan de balkonzijde met een gang langs de gevel bereikt.
Het bestaande betoncasco was zonder stijve kernen uitgevoerd. De dwarsstabiliteit werd geheel geleverd door de stijve knopen van vloeren en wanden. Rekentechnisch was geen overmaat aanwezig. Dit betekende dat de trappenhuis de eigen dwarsstabiliteit moesten leveren en op geen enkele manier gebruik mocht maken van de bestaande betonconstructie. De staalconstructies van de trappenhuizen zijn geheel ingeklemd op de betonfundering en is als een stijve koker voor de gebouwen gemonteerd.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk