Skip to main content
mouse

overkapping podium amfitheater Floriade 2012

Venlo

Eenvoudig voor het oog, maar complex van vorm is de podiumoverkapping van het amfitheater.

Projectgegevens

Locatie via: Sint Jansweg 15, Venlo
Opdracht Arcadis Nederland, Den Bosch
Architectuur Tentech, Utrecht
Constructief Ontwerp Tentech, Utrecht
Uitvoering Buitink Technology, Duiven (membraan)
Staalconstructie AaDee Infrastructure Industry, Schijndel

Algemene projectomschrijving

De podiumoverkapping van het amfitheater voor de Floriade 2012 heeft een sculpturale dubbelgekromde vorm en bestaat uit een membraan, bevestigd op een staalconstructie. De overkapping beschermt artiesten bij regen of andere ongewenste weersinvloeden en laat tegelijkertijd een optimaal zicht op het podium toe vanaf de tribunes. De membraanvorm levert ook een positieve bijdrage aan de akoestiek in het theater.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Visueel bestaat de sculptuur uit niet meer dan de driedimensionaal gekromde randbuis en een gespannen membraan. Overbodige (span)voorzieningen zijn weggelaten en verbindingsdetails zo minimaal mogelijk gehouden vanwege de gewenste eenvoud van het ontwerp. Het gespannen membraan wordt in vorm gebracht door de gekromde randligger. Deze randbuis is samengesteld uit enkelgekromde boogsegmenten. Ondanks het beperkte aantal buigstralen heeft de ligger een vloeiende, ruimtelijke vorm. De vormvastheid en maatvoering van de hoofdbuis is gegarandeerd door een stelsel van enkelgekromde gordingen. Het membraan is aan de buis bevestigd met een simpele dubbelgekromde klemstrip. Tijdens de montage zijn 210 tijdelijke spansystemen gebruikt om het membraan op de juiste voorspanning te brengen. Na montage van de klemstrips zijn deze voorzieningen weer verwijderd.
Zowel de staal- als de membraanconstructie zijn volledig geprefabriceerd. Om de maatvoering tussen beide componenten te garanderen is de doeklijn – die varieert over de buisdiameter – door het staalconstructiebedrijf op de gekromde randbuis uitgezet. Tijdens de montage van het membraan is deze lijn gebruikt om het doek te positioneren. Door het membraan gecontroleerd maar exact tot de gemarkeerde lijn te spannen, kreeg het membraan de juiste voorspanning.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk