Skip to main content
mouse

billboard City Theater

Amsterdam

Een bestaande constructie aan de gevel van het monumentale City-Theater is hergebruikt voor een led-scherm, dat huist in een torsiestijf stalen frame dat bovendien beweegbaar is.

Projectgegevens

Locatie Kleine Gartman Plantsoen (Leidseplein), Amsterdam
Opdracht Data Display, Alblasserdam
Architectuur Constructie/Tekenburo Akerveld, Akersloot
Constructief Ontwerp Constructie/Tekenburo Akerveld, Akersloot
Uitvoering Staalbouw Purmerend, Purmerend
Staalconstructie Staalbouw Purmerend, Purmerend

Algemene projectomschrijving

Het City-Theater is een monumentaal gebouw uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Op de plaats waar vroeger de aankondigingen van voorstellingen werden geschilderd, hangt nu een ledscherm van10 x 4 m.
De ledschermen – die steeds meer opduiken in binnensteden – hangen bij voorkeur hoog tegen een gevel en steken niet uit de gevel. Hoewel het systeem doorgaans onderhoudsvrij is, kan het noodzakelijk zijn aan de achterzijde onderhoud te plegen. Voor dit project is een torsiestijf frame ontworpen dat in zijn geheel handmatig ongeveer 0,8 m naar voren kan worden bewogen. Vervolgens komen er uitklapbare aluminium werkbordessen vrij, zodat onderhoud eenvoudig kan plaatsvinden. De toegang is mogelijk door een extra deur in de achterliggende gevel. Er moest rekening worden gehouden met afdichtingen, visuele presentatie, arbo-wetegeving, ergonomie en de windbelasting die op een groot oppervlak kunnen werken.
De bestaande staalconstructie, nu ongeveer tachtig jaar oud, was nog geheel intact en bleek niet alleen bruikbaar als bevestiging , maar ook om de belastingen af te voeren.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk