Skip to main content
Renee de Wit mouse

ontvangstgebouw Faculty Club

Tilburg

De staalconstructie is niet zichtbaar, maar het gevoel van ruimtelijkheid en de ontstane grote overspanningen doen de bezoeker beseffen dat er wel een constructie aanwezig moet zijn.

Projectgegevens

Locatie Warandelaan 2, Tilburg
Opdracht Universiteit van Tilburg, Tilburg
Architectuur Shift architecture urbanisme, Rotterdam
Constructief Ontwerp Bartels Ingenieursbureau, Eindhoven
Uitvoering Van der Weegen, Tilburg
Staalconstructie Jac Reijns Staalconstructie, Alphen (NBr.)

Algemene projectomschrijving

De FacultyClub biedt onderdak verschillende activiteiten, als ondersteuning voor de hoogleraren van de Universiteit van Tilburg. Bezoekers kunnen er vergaderen, congressen bijwonen en ontspannen. Werktuigbouwkundige installaties, elektra, infotainment, zonwering en constructie zijn (on)zichtbaar opgenomen in het strakke kader dat de schil vormt. De buitenruimten sluiten bijna naadloos aan op de binnenruimten. Sky-frames geven de grote gevelopeningen maximaal zicht naar buiten en maken het mogelijk de buitenruimte fysiek te betrekken bij het gebouw. Bouwkundige grenzen worden niet als zodanig ervaren.
De natuursteen gevelplaten hebben een ongebruikelijk kleine voeg, wat de gevel een homogenere aanblik geeft. Maatafwijkingen zijn tot een extreem minimum beperkt. De binnendeuren zijn gemaakt van dezelfde materialen als de omliggende wanden. Hierdoor vallen ze visueel weg in de wanden.
De keuken op sterren-niveau bevindt zich gedeeltelijk in de kelder en vormt, voor zover zichtbaar, één geheel met de binnenarchitectuur.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Op een onderbouw van beton, gedeeltelijk een kelder, gefundeerd op staal staat een staalconstructie. Het dak is ingevuld met kanaalplaten. De slanke kolommen staan alleen op plaatsen waar ze konden worden opgenomen in de bouwkundige detaillering. Ook de stabiliteitsverbanden zijn weggewerkt, in de dichte gevelvlakken.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk