Skip to main content
Jeroen Musch mouse

cultuurcentrum Haarlemmermeer

Hoofddorp

Rond een glazen serre zijn vier culturele instellingen samengebracht met elk een eigen identiteit en specifieke wensen met betrekking tot de akoestiek. Een uitkragend, golvend dak uit staalplaten overkoepeld het geheel.

Projectgegevens

Locatie Raadhuisplein, Hoofddorp
Opdracht Gemeente Haarlemmermeer (en later Koninklijke BAM groep), Haarlemmermeer
Architectuur Kraaijvanger Urbis, Rotterdam
Constructief Ontwerp Pieters Bouwtechniek, Delft
Uitvoering Koninklijke BAM Groep, Bunnik
Staalconstructie Oostingh Staalbouw, Katwijk

Algemene projectomschrijving

Het gebouw huisvest vier instellingen onder één dak: een bibliotheek met een gepatineerde koperen gevel, een theater in rood metselwerk, een centrum voor kunst en cultuur in een abstract zwart stenen volume én een poppodium in aluminium. Het complex is deels een renovatie van een bestaand gebouw van 5000 m2 dat is doorbroken om een passage te maken. Het gebouw is uitgebreid met 15000 m2 nieuwbouw. De bestaande schouwburgzaal is gehandhaafd en de toneeltoren is met 6 m opgehoogd om grotere decors te faciliteren. Programmatisch draait het centrum om vijf grote zalen, waar omheen horeca, foyers, expeditiezones en artiestenruimten zijn geordend. Daarnaast zijn er diverse muzieklokalen gemaakt.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het gebouw bestaat voornamelijk uit een staalconstructie met kanaalplaatvloeren op stalen hoedliggers en H-profielen op stalen kokerkolommen. Het golvende dak is gemaakt van gebogen stalen H-profielen met daarop stalen dakplaten. Constructief gezien leidde de akoestische ontkoppeling van drie grote zalen tot inventieve staalconstructies. Vanwege de benodigde kolomvrije overspanningen van 18 m zijn deze zalen in staal uitgevoerd met een eigen constructie ondersteund door kolommen met daartussen akoestische blokken. Ook de ophoging van de bestaande toneeltoren is van staal.
De bestaande toneeltoren van 17 m bood onvoldoende hoogte voor grote decors en eigentijdse theatertechniek. In de achterwand van de toren is een nieuwe opening gecreëerd van 15 m breed en 7 m hoog om decorstukken te kunnen plaatsen. De nieuwe constructiedelen zijn aangebracht op de bestaande staalconstructie.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk