Skip to main content
mouse

Marktgebouw De Glazen Boerderij

Schijndel

De toleranties van de staalconstructie luisteren nauw omdat het koud moet aansluiten op de precieze maatvoering van de glasplaten met imitatiebeelden.

Projectgegevens

Locatie De Glazen Boerderij 1, Schijndel
Opdracht Gemeente Schijndel, Rembrand VOF, Schijndel
Architectuur MVRDV, Rotterdam
Constructief Ontwerp Hooijen Adviesburo, Tilburg
Uitvoering Aannemersbedrijf Remmers, Tilburg
Staalconstructie Konstruktiebedrijf Reijrink, Esbeek

Algemene projectomschrijving

De Glazen Boerderij is een multifunctioneel gebouw op het centrale marktplein van het Brabantse dorp; een uitvergrote (1,6 keer groter) doorsnee Schijndelse boerderij die de geschiedenis probeert te herhalen met een ‘geest’ uit het verleden. In dit geval via waarheidsgetrouwe prints op het glas waarmee de tradtionele aanzichten en materialen worden nagebootst. Het marktgebouw met een totaal oppervlak van 1.600 m2 huisvest winkels, restaurants, kantoren en een wellness-centrum.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

In de boerderij is 24,5 ton staal (2.183 staaldelen) verwerkt dat vooraf is gestraald voor de donkere coating. Omdat het staal in het zicht blijft, zijn alle verbindingen zo gedetailllerd dat de bouten en moeren buiten beeld blijven. De montagetoleranties van de staalconstructie zijn exceptioneel laag (2 mm) vanwege de nauwkeurige productie van de glasplaten waarbij verschuiving van de doorlopende prints uit den boze is.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk