Skip to main content
McD Mast mouse

Koningsmast

Apeldoorn

De wens van de opdrachtgever, franchisenemer van McDonalds was een nieuwe, duidelijk herkenbare mast, natuurlijk met logo, aan de noordzijde van de snelweg. De bestaande mast aan de zuidzijde van de A1 bij Apeldoorn werd inmiddels aan het oog onttrokken door omliggende bomen.

Projectgegevens

Locatie Carpoolstrook A1 Apeldoorn/Beekbergen, Apeldoorn
Opdracht H. Koning, Deventer
Architectuur COURAGE architecten ,Apeldoorn
Constructief Ontwerp ABT, Velp
Uitvoering AIP Partners, Enschede
Staalconstructie Matel Metaal, Vriezenveen

Algemene projectomschrijving

Om medewerking aan de bouw van deze mast te kunnen verlenen legde de gemeente de ambitie neer om een landmark te realiseren, een icoon voor zowel opdrachtgever als gemeente. Vanaf 2012 is er gewerkt aan deze uiterst complexe opgave, vanwege politiek gevoelige raakvlakken, waar uiteindelijk medio 2019 een bouwvergunning voor is verstrekt.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Een ingenieuze staalconstructie, nodig voor stabiliteit  (naar ontwerp van ABT in Velp), wordt achter het ledscherm gepositioneerd zodat deze nauwelijks aandacht krijgt en zelfs volledig aan het oog onttrokken wordt. ‘Het bouwwerk is groot in proportie, maar oogt toch in zijn geheel transparant, elegant en sierlijk’, aldus de architect.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De visuele impact vanuit de omgeving, een opstelling en wijziging van het bestemmingsplan , het allerhoogste welstandsniveau en uiteraard de politieke en publieke opinie moesten afgehandeld en overtuigd worden. Deze eisen versus de wensen van de opdrachtgever aangaande zichtbaarheid van het commercieel logo alsmede kostenbeheersing heeft ertoe geleid dat diverse scenario’s de revue zijn gepasseerd.

2012 :

Een eerste ontwerp betrof een 8- meter hoge mast met zowel commercieel logo’s als led schermen geïntegreerd.

Deze hoogte was echter voor de politiek niet acceptabel, verlaging werd een harde eis.

2015:

De functionele eisen van de led schermen bepalen de breedte en hoogte maten. De constructie werd gebaseerd op “tensegrity”, een ingenieus evenwicht tussen trek- en drukbelastingen zoals ook te vinden is in het bekende Kroller Muller museum op de Veluwe.

Verlaging van de mast bracht echter de zichtbaarheid van de “M’ in het gedrang, hetgeen onacceptabel was voor de opdrachtgever.

2018 :

Voor CRK stond inmiddels vast dat de mast, de “M” en de ledschermen als een geheel moest worden samengevoegd in een integraal ontworpen bouwwerk.

Het plan om middels een inklemming van twee constructieve poten de mast en de reclame vlakken ‘dreigend’ richting snelweg te laten uitkragen werd met lof door CRK beoordeeld.

Er kan gebouwd gaan worden...echter...

2019:

Kostentechnisch bleek er nog een uitdaging te liggen in het plan van een 2-poot. Simpelweg een derde poot toevoegen zou de kosten drukken , echter dit zou nooit de goedkeuring van CRK kunnen wegdragen.

Een steunpoot, in hoogglans gepolijst RVS, maakte van het onderstel de letter “K”. Het iKoon was een feit, de mast kreeg de naam van de opdrachtgever, dhr Henk Koning, en staat bekend als de Koningsmast.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De engineering is in 2 trajecten opgedeeld. Na de bouwaanvraag is een team samengesteld met hierin COURAGE architecten, AIP Partners en constructeur ABT.

De koppelingen van losse onderdelen in de constructie konden worden opgelost binnen de gestelde buisdiameters.

Pure, nuchtere en eerlijke engineering met details in het zicht zijn het resultaat van goed vakmanschap en ambachtelijke kennis en kunde.

Bijzondere aspecten uitvoering

De engineering had de uitvoering zo veel mogelijk in prefab voorbereid. Echter een enorme mast de hoogte in brengen vraagt om indrukwekkend vakmanschap.

Ademloos stonden opdrachtgever, architect en engineers op de grond toe te kijken hoe er op grote hoogte met minutieuze precisie onderbouw en bovenbouw op elkaar werden gepast, zoals het bedacht was.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Voor de opdrachtgever is de commerciële functie van de mast te vertalen in heldere zichtbaarheid op voldoende afstand van de te nemen afslag naar zijn restaurant.

De gemeente Apeldoorn hecht een groot belang aan de iconische functie. Uitstraling van dynamiek en herkenbaarheid van de gemeente langs een van de drukste snelwegen, de A1 alsmede het knooppunt A1-A50.