Skip to main content
mouse

Interieur Asics World

Hoofddorp

In het atrium van het nieuwe hoofdkantoor EMEA van Asics bevindt zich Asics World, een vierlaagse, driedimensionale showcase voor alle Asics merken, vormgegeven als een speelse compositie van op elkaar gestapelde blokken.

Projectgegevens

Locatie Taurusavenue 16, Hoofddorp
Opdracht RED, Rotterdam
Architectuur Powerhouse Company, Rotterdam
Constructief Ontwerp IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering Pleijsier Bouw, Genemuiden
Staalconstructie Van den Brink Staalbouw, Barneveld

Algemene projectomschrijving

In Hoofddorp is het nieuwe hoofdkantoor van sport- en lifestylemerk Asics voor de regio voor de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika gerealiseerd. In het atrium van het gebouw bevindt zich Asics World, een vierlaagse, driedimensionale showcase voor alle Asics merken, vormgegeven als een speelse compositie van op elkaar gestapelde blokken. Het is hiermee een spectaculaire uitwerking van een gebouw in een gebouw.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De constructie van Asics World bestaat uit een staalconstructie in combinatie met staalplaatbetonvloeren. De gevels van de rechthoekige volumes zijn dragend uitgevoerd in de vorm van stalen vakwerken. De gevels zorgen tevens voor de stabiliteit van de constructie. In het centrum van de volumes bevindt zich een kern met een trappenhuis en lift. Op de hoeken van de kern staan 4 verticaal dragende kolommen die ervoor zorgen dat de liggers in de vloer een niet al te grote overspanning en daarmee afmeting hebben.

De uitdaging van de stapeling zat hem vooral in de afstemming van de gevelvakwerken in relatie tot de verschuiving en draaiingen van de verschillende gestapelde volumes. De vakwerken dienden een gelijkvormige uitstraling te hebben en de “V” van de vakwerken dienden goed gestapeld en uitgelijnd te worden om geen buiging in de onder- en bovenregels van de vakwerken te hebben. Dit werd bemoeilijkt door de schuifdeuren naar de terrassen waar geen diagonalen geplaatst konden worden. Verscheidene sessies tussen constructeur en architect zijn hiervoor nodig geweest.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Een speelse compositie van op elkaar gestapelde blokken is omgezet in een logisch constructief stapelende vakwerkconstructie. Door het toepassen van de vakwerkconstructies is de constructiehoogte beperkt gebleven zodat grote transparantie kon worden gerealiseerd met de verdiepingshoge ramen. Asics World is een gebouw in een gebouw en verzorgt zelf zijn eigen de stabiliteit.

De ontsluiting van de verschillende vloeren kan plaatsvinden door een interne lift en trappenhuis alsmede door middel van trappen buitenom die van terras naar terras gaan. Tevens zijn de terrassen met loopbruggen gekoppeld aan de verdiepingsvloeren van het gebouw.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De staalplaatbetonvloeren zijn tussen de liggers aangebracht om constructiehoogte te besparen. Dit maakte het mogelijk om de ramen door te laten lopen tot bovenkant vloer. Verbindingen zijn hiermee ook zoveel als mogelijk uit het zicht.

 

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

 

Met het driedimensionale Asics World is een ontmoetingsruimte ontworpen die veel verder gaat dan die van een reguliere kantoorlobby. Asics Worlds fungeert als het sociale centrum van het gebouw. De prominente positionering van de trappen en de transparantie in het gebouw zorgen voor een dynamiek die interactie tussen medewerkers stimuleert en hen uitnodigt om te bewegen.