Skip to main content
Mark Maas mouse

gevel houtopslag KoningsBlaauw Houthandel

Oosterwolde

Het gebruik van een houtconstructie is hier op een geheel eigen wijze gecombineerd met een stalen afwerking. De horizontale gevelbeplating heeft een zaagtandprofiel dat de maatvoering van de bouwkundige details bepaalde.

Projectgegevens

Locatie Hornleger 12, Oosterwolde
Opdracht KoningsBlaauw Houthandel, Oosterwolde
Architectuur MARKING ontwerp | bouwadvies, Drachten
Constructief Ontwerp MARKING ontwerp | bouwadvies, Drachten
Uitvoering Aannemersbedrijf J. de Jong, Oosterwolde
Staalconstructie Econstruct, Leeuwarden

Algemene projectomschrijving

De houtopslag is een rechthoekig volume met stalen gevels, waarin over twee gevels een uitsparing is gemaakt waaronder twee trailers droog kunnen laden en lossen. Om het dak boven deze uitsnede te ondersteunen zijn drie masten van hout gebruikt. Ook de achterliggende gevels zijn van hout. Het zaagtandprofiel van de stalen gevels is op eenzelfde manier gebruikt voor de maatvoering van ramen en deuren als de lagen bij gevels in metselwerk. Ook is met zetwerk de structuur van de platen doorgezet. De dakrand is zo gevouwen dat deze een laatste zaagtand vormt aan de bovenrand van het gebouw.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De hoofddraagconstructie is van hout. Tegen de houten kolommen zijn geïsoleerd stalen binnendozen en omegaprofielen bevestigd. Hierop is een geprofileerde staalplaat bevestigd en op maat gemaakt zetwerk. Het dak wordt gedragen door houten liggers op afschot met een stalen beplating met daarop isolatie en dakbedekking.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk