Skip to main content
Pieter Kers mouse

woonhuis (starterswoning) Bag-a-box

Almere

Deze woning is betaalbaar én vrij indeelbaar door de dragende delen uitsluitend in de langsgevels op te nemen én door de keuze voor holle installatievloeren.

Projectgegevens

Locatie Polluxstraat 42, Almere
Opdracht Geert Hein van der Neut, Almere
Architectuur COURAGE architecten, Apeldoorn
Constructief Ontwerp Adviesburo Van den Berg, Rotterdam
Uitvoering Roelofs en Haase, Rijssen
Staalconstructie TATA Starframe Solutions, IJmuiden

Algemene projectomschrijving

Bag-a-box is een cataloguswoning in staalframebouw voor starters met een gegarandeerde bouwprijs van € 126.500 (incl. btw en bijkomende kosten, excl. grond). Binnen het beperkte budget is gekozen voor volume in plaats van kleine kamers. De potentiële koper bepaalt allereerst de woninggrootte, vervolgens de indeling en het type achtergevel en tenslotte de kleur. Het casco is in tijdloos zwart opzet, waarbij de kleur in de afwerking wordt aangebracht. De vrije indeelbaarheid van de plattegrond tussen de langswanden biedt de koper de mogelijkheid de ruimte bij de koop geheel naar eigen wensen in te delen. Dit flexibele karakter komt later ook tot zijn recht bij uitbreiding. De starterswoning is namelijk volledig voorbereid op een uitbreiding met een gehele verdieping, met minimale ingrepen en beperkte kosten (ca. € 40.000).
De koper kan kiezen voor een compacte woning met kamer(tje)s óf voor de extra dimensie openheid: geen muren, het loft-gevoel...lofty living! De woningplattegrond kent vele varianten voor wat betreft de plaats van bijvoorbeeld de keuken en de ruimten voor slapen, eten en wonen. Niets staat vast. De holle installatievloer biedt door zijn ultra dunne schil voldoende ruimte om installaties op te nemen: van luchtbehandeling en elektra tot beamerscherm, inbouwspeakers en verlichting.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het staalframebouw-casco staat op een geïsoleerde betonnen ribcassetevloer met een cementdeklaag. De dragende buitenwanden van staalframebouw-elementen zijn geïsoleerd en afgewerkt met geprofileerde staalplaten en dubbele gipskartonplaten aan de binnenzijde. De Quantumdek-vloer is een frame van koudgevormde profielen, afgewerkt aan de bovenzijde met 50 mm beton en een gipskartonplaat op verende regels aan de onderzijde. De modulaire opzet van deze dekelementen biedt de koper ruimte om de indeling naar believen vooraf te bepalen. Hierdoor staat de trappositie en oriëntering vooraf niet vast. Het dak is een staalframebouw-frame met dakisolatie en een pvc-dakbedekking.
De woning heeft een vaste (stabiliteits)kern centraal in de voorgevel, opgebouwd uit verticale sandwichpanelen, met alle facilitaire voorzieningen zoals sanitair, installatie en berging.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk