Skip to main content
Pieter Kers mouse

woonhuis familie Ripken

Almere

Algemene projectomschrijving

De opdrachtgever wilde een ‘kopie’ van het woonhuis van de architect, maar dan in Almere, op een bijzondere plek aan het water aan de andere zijde van de dijk, 6 m hoger. Er waren twee opties.
1 • Een huis met veel ruimte, niet in de vorm van veel kamertjes maar een huis dat aanvoelt als een loft, grote open ruimtes die met elkaar in verbinding staan.
2 • Een woonkamer aan de voorkant van het huis op de bovenste etage zodat er optimaal van het uitzicht genoten kan worden, het unieke aan deze plek.

Het werden beide opties. De stalen woning heeft een ‘verrekijker-dek’ op de bovenste verdieping. Staal leent zich bij uitstek om grote partijen glas te monteren. De woning kenmerkt zich door een rechthoekige plattegrondstructuur met drie woonlagen. Het midden van de woning scheidt de voorwoning en de achterwoning. Hieromheen zijn de ruimten vrij indeelbaar. De begane grond bevat een binnenberging, een open multifunctionele ruimte die op termijn ingedeeld kan worden als kinderkamers. De 1e verdieping is de eet/kook- en slaapverdieping. De keuken ligt aan de tuin en is bereikbaar met een dakterras. De keuken is onderdeel van een 6 m hoge vide. De 2e verdieping is de woonkamer annex (live)bioscoop. Hier is een onbelemmerde vrije zicht over het Markermeer. Op een heldere dag is Amsterdam zelfs waarneembaar. De keuken is gelegen in een vide. Hierdoor ontstaat er een bijzonder ruimtelijk effect.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De woning heeft een hoofddraagconstructie van warmgewalste stalen kolommen en liggers. De stabiliteit is in het merendeel van de woning verkregen door Willemsankers. De voorgevel is bijzonder. Hier is een momentvast portaal gerealiseerd met als doel een volledig vrij doorzicht te realiseren op de bovenste verdieping waar een ruit van 6x3 m gemonteerd zit. De buitenwanden bestaan uit pir-sandwichpanelen. De voorgevel is aanvullend bekleed met een geprofileerde staalplaat. De vloeren bestaan uit staalplaat-betonvloeren en de dak is opgebouwd uit geprofileerde en geperforeerde stalen profielplaten. De staalconstructie leidt tot een vrije indeelbaarheid van de woning. Deze functionele indeling is gebaseerd rondom een centraal trappenhuis van thermisch verzinkte trappen. Hieromheen liggen de vertrekken. Sommige hebben hun definitieve functie, zoals de badkamer, de resterende vertrekken zijn optioneel later in te vullen dan wel aan te passen aan de wensen van dat moment. Het volledige staalwerk is zichtwerk. Ruwbouw is afbouw.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk