Skip to main content
Ian Beck mouse

woonhuis familie Hermans

Almere

Wonen zonder ramen op 1e en 2e verdieping? Het daglicht komt via het dak de woning binnen dankzij de toepassing van staal en vides.

Projectgegevens

Locatie helenusstraat 6, 1363VC, Almere
Opdracht Peter en Ilse Hermans, Almere
Architectuur COURAGE architecten, Apeldoorn
Constructief Ontwerp bartels ingenieursburo, Apeldoorn
Uitvoering Roelofs en Haase, Rijssen
Staalconstructie Ten Have Metaalwerken, Apeldoorn

Algemene projectomschrijving

Met buren direct binnen 2 m zijdelings op je lip, geen tuin, 9 m hoog en dan toch vrijstaand. Een 'pve' dat zich goed laat vertalen naar een woonhuis zonder ramen met drie woonlagen. De opdrachtgevers – bevlogen – wilden voor hen en hun 'kind en schoothondje', de Deense dog Kaatje, deze loftwoning bewonen. Het beperkende budget van € 300.000 (all in) vroeg direct vanaf het begin om inventiviteit. De crux: gesloten gevels, het licht komt binnen via het dak is de privacy is maximaal gewaarborgd. Om het daglicht diep de woning in door te laten dringen zijn een open vloerconstructie en minimaal gesloten binnenwanden een must. Vanuit elk ‘vertrek’ is er zowel horizontaal als verticaal contact mogelijk. De badkamer krijgt indirecte daglichttoetreding via de reflectie van de binnenzijde van de sandwichpanelen door de glazen wanden. De enige zichtopening in de woning is aan de achterzijde op de begane grond aan de tuinzijde. Hier staat de enige glaspui met brandwerende beglazing in de zijkant.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De woning heeft een open draagconstructie van warmgewalst staal. De wanden op de 1e en 2e verdieping zijn gesloten met geïsoleerde stalen sandwichpanelen, behalve aan de straatzijde. Die zijde is voorzien van een vlak van 6x6 m met translucent polycarbonaat panelen. De dichte vloeren bestaan uit een staalplaat-betonvloer op houten liggers, de open vloeren zijn thermisch verzinkte persroosters. Het dak is samengesteld uit geprofileerde en akoestisch geperforeerde staalplaten. Het daglicht vindt zijn weg via een hele serie te openen dakramen, langs de wanden (door reflectie) en via vides. Het beperkt accumulerend thermisch vermogen van de stalen woning leidt in combinatie met een samenstel van snel en langzaam reagerende installaties tot een hoog wooncomfort. Het videdek is opgehangen om de keuken kolomvrij te krijgen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk