Skip to main content
Gerard van den Beek mouse

gevelconstructie kantoorgebouw Decos

Noordwijk

De opdrachtgever wilde een gebouw dat een verbeelding is van de ongrijpbare technologie die het bedrijf ontwikkelt. Zo lijkt op het Space Business Park in Noordwijk nu een meteoriet te zijn ingeslagen.

Projectgegevens

Locatie Huygensstraat 30, Noordwijk
Opdracht Decos Information Solutions, Noordwijk
Architectuur Inbo Architecten, Rijswijk
Constructief Ontwerp Bartels Ingenieursbureau, Veenendaal
Uitvoering Blanksma Bouw, Alphen aan den Rijn
Staalconstructie Voortman Staalbouw, Rijssen

Algemene projectomschrijving

Van buiten heeft het gebouw schuine wanden, een ijsblauwe huid en doorlopende raamstroken. Binnen zijn er langs de gevels vides, grote werkvloeren en opmerkelijke vergaderzalen, waaronder een innovatieve brainstormruimte en ruimten voor staand vergaderen. De futuristische vorm is mogelijk doordat Decos volledig via het ‘nieuwe werken’ werkt: alle processen en administratie zijn digitaal. Kasten en opslagruimtes zijn niet nodig.
De gevel heeft doorlopende raamstroken van slechts 0,6 m hoog, zodat de daglichttoetreding de meeste tijd zonder interne zonwering geschikt is voor het digitale werken. De doorlopende stroken zorgen tegelijkertijd voor een fantastisch gevoel van uitzicht. De vensterbankhoogte varieert per verdieping: stahoogte op de actieve benedenverdieping; zithoogte op de eerste verdieping; zit-/stahoogte op de tweede, hoge verdieping. Doordat de vides tegen de binnengevels liggen (en niet zoals meestal meer naar binnen in het gebouw), ontstaat een beeld van ‘vloeren in een open ruimte’.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het gebouw telt twee verdiepingen en is opgebouwd uit een hoofddraagconstructie van beton: een kern, een stabiliteitswand en kolommen. De gevelconstructie is van staal. Door de naar buiten lopende gevels ontstaan er grote overstekken op zowel de eerste als de tweede verdieping. Om ervoor te zorgen dat deze grote overstekken plaatselijk niet bepalend zijn voor de afmeting van de betonvloeren, hebben sommige gevelstijlen een dragende functie.
Alle gevelspanten passen binnen het gevelpakket van 500 mm, zodat de afwerking van de gevelvlakken zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde vlak kon zijn. De gevel heeft deels een dragende functie , waardoor meestal de gevelkolommen dan ook brandwerend moeten worden bekleed, met als gevolg een te dik gevelpakket. Daarom is de staalconstructie in de gevel niet brandwerend bekleed en is met extra wapening in de betonnen vloeren een tweede draagweg gecreëerd.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

De gehele contstructie is door architect en constructeur uitgewerkt in Revit 3D. Hierdoor konden de 'vreemde' vormen van de gevel en de vloeren perfect worden ingetekend en sloot het bouwkundig ontwerp ook naadloos aan op het constructieve tekenwerk. Door de vorm van het gebouw is ervoor gekozen eerst de betonconstructie te storten tot en met de eerste verdiepingvloer. Vervolgens is de staalconstructie gemonteerd vanaf de fundering tot en met de tweede verdiepingvloer. Daarna is de betonconstructie verder gestort tot en met de dakvloer. Tot slot is de rest van de staalconstructie gemonteerd. Hierbij was een goede afstemming nodig van de in te storten ankers in de fundering en de vloer van de eerste verdieping.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk