Skip to main content
Arthur Bagen mouse

Trappen woongebouw Anton

Eindhoven

Voormalig Philipsfabriek Gebouw Anton heeft ellipsvormige vides met stalen steektrappen en een ellipsvormige, doorgaande hoofdtrap voor een nieuwe ruimtelijkheid en informele routes waarin gebruikers elkaar kunnen ontmoeten.

Projectgegevens

Locatie Torenallee 62 - 70, Eindhoven
Opdracht Trudo, Eindhoven
Architectuur diederendirrix architecten, Eindhoven
Constructief Ontwerp Adviesbureau Tielemans Bouwconstructies bv, Eindhoven
Uitvoering Stam + De Koning Bouw bv, Eindhoven
Staalconstructie Andy Tullemans Constructie - Plaatwerk bv, Weert

Algemene projectomschrijving

Gebouw Anton is een rijksmonument dat onderdeel uitmaakt van een reeks voormalige Philipsfabrieken op Strijp-S in Eindhoven. Dit gebied wordt getransformeerd van een afgesloten industriële enclave naar een bruisende nieuwe wijk in het hart van de stad. In gebouw Anton wordt wonen, werken en recreëren gecombineerd in een hoge dichtheid. De oude fabriek had een zuiver horizontale organisatie van gestapelde werkvloeren die niet of nauwelijks met elkaar in contact stonden Om ‘kleine stad’ te laten ontstaan is het gebouw geperforeerd met vijf grote ellipsvormige openingen die de verschillende verdiepingen van 4,5 m hoog visueel en fysiek, met trappen in de vides, verbinden.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De trapbomen zijn gemaakt van stalen UNP-profielen en daarmee zelfdragend, inclusief de tussenbordes. De traptreden zijn uitgevoerd als een gevouwen staalplaat die tussen de bomen in zijn gelast in de werkplaats. In het hart van het gebouw bevindt zich de enige ellips die over de volledige hoogte van het gebouw doorloopt tot op het dakterras. Hierin is een ellipsvormige trap geplaastst die ook volledig uit staal is geconstrueerd. De spil is opgebouwd uit gebogen staalplaten die zich volledig vormen naar de curve van de gesloten binnenbalustrade. Om hier constructief ook het tussenbordes aan te kunnen hangen zijn in de spil stalen schotten opgenomen.
De stalen steektrappen zijn volledig in de fabriek samengesteld en als één element in de vides gemonteerd waarbij alleen de afwerking van de trap en de balustrades nog op de bouwplaats zelf moest gebeuren.
De geprefabriceerde stalen hoofdtrap is bij de uitvoering in fragmenten met een kraan door een gat in het dak en door alle vides van het 35 m hoge gebouw gehesen om ze per fragment te plaatsen en monteren. Ook hier hoefde slechts de afwerking van de trap nog op de bouw zelf plaats te vinden.
Op het dak is een glazen opbouw geconstrueerd in een slank gedimensioneerde staalconstructie van T-profielen en Willemsankers.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk