Skip to main content
jan-richard kikkert mouse

Ontvangstgebouw Loods Y

Bunnik

De ondergrond van Fort Vechten ligt vol archeologische schatten. Heien is verboden, een licht gebouw geboden. Vandaar zijn een staalconstructie en metalen afwerkingen gebruikt. Materiaal en kleur verwijzen ook naar de historie en de natuur.

Projectgegevens

Locatie Marsdijk 2, Bunnik
Opdracht Provincie Utrecht, Utrecht
Architectuur Architectenbureau K2, Amsterdam
Constructief Ontwerp Adviesburo Jan van Gerwen, Heeswijk Dinther
Uitvoering G. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf, Brakel
Staalconstructie De Keijzer Metaal, Geldermalsen

Algemene projectomschrijving

Fort Vechten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie is bijzonder om een aantal redenen. Het ligt op de kruising van de waterlinie en de Limes. Daarnaast wordt hier in de toekomst het Waterliniecentrum ontwikkeld, waar aan het publiek uitgelegd hoe de Waterlinie werkt. Om de toekomstige bezoekers goed te ontvangen is een nieuwe toegang en ontvangstgebouw gemaakt. Loods Y biedt ruimte aan uiteenlopende functies, van het ontvangen en informeren van bezoekers tot kleedruimtes voor de onderhoudsploeg. De ondergrond van het Fort, waarin zich tal van Romeinse resten bevinden, mocht niet geroerd worden, waarmee een lichte constructiewijze is afgedwongen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De constructie is opgebouwd uit zeven hoofdspanten van IPE 270 op een afstand van 5400 mm, ze zijn onderling verbonden door kokers 100x10x3, een T140 in de nok en voorzien van windverbanden 60x6 en hoekstaal 50x50x5. De keuze voor staal is mede ingegeven door milieu- en duurzaamheidsoverwegingen waaruit ook de houtgestookte kachel en de keuze voor keim, een Duits, natuurlijk verfproduct, volgden.
De staalconstructie is voorzien van binnendozen (met een aluminiumzinklaag) die op strategische plaatsen zijn geperforeerd om akoestische redenen. De buitenzijde – dak en gevel – is bekleed met een geprofileerde metaalplaat.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Duurzaamheid

Materiaalgebruik (efficiëntie)

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau