Skip to main content
Marja Haring mouse

Fiets- en voetgangersbrug Ibisbrug

Rotterdam

Algemene projectomschrijving

Om het langzaam verkeer op de punt van het Rotterdamse Wijnhaveneiland te ontsluiten is een tweede beweegbare (ophaal)brug geplaatst, als ‘broertje’ van klapbrug de ‘Kronkel’. In de volksmond heet de nieuwkomer de ‘Ibis’ vanwege de gelijkenis met de snavel van de gelijknamige vogel.
De overeenkomst tussen beide bruggen is de kleur en de hoofddraagconstructie. Beide brugdekken zijn opgebouwd uit dubbel gekromde liggers met daartussen een orthotroop brugdek. De dubbele kromming in de buizen heeft, behalve een constructieve functie, ook een architectonische rol. Door de buisliggers bovendeks te plaatsen blijft de doorvaarthoogte maximaal.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De brug bestaat uit twee stalen aanbruggen met een lengte van ±12 m, een beweegbaar deel met lengte van 11m, een hameistijl, balans en een hangstang.
De hoofddraagconstructie van de brug is opgebouwd uit stalen buizen met daar tussen in een dekplaat die in dwarsrichting verstijfd is met trogvormige profielen.
De brug wordt aangedreven door een hydraulische cilinder, die onder de zuidelijke aanbrug is gemonteerd en zodanig het val over (bijna) 90° kan roteren naar de open stand. De cilinder is door zijn ligging beschermd tegen vandalisme, maar toch goed te bereiken voor inspectie, onderhoud en eventuele vervanging.
Het hydraulische aggregaat en de electrokasten zijn ondergebracht in een geprefabriceerde betonnen kelder die opgenomen is in de bestaande kade.
In het project is BIM toegepast.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Duurzaamheid

Alle stalen onderdelen zijn niet alleen vervangbaar en recyclebaar, maar hebben ook een lange, onderhoudsarme levensduur door de conservering: een zinkhoudende primer en meerdere organische deklagen.

Materiaalgebruik (efficiëntie)

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau