Skip to main content
no credits mouse

Muziektent Springerpark

Schoonhoven

Algemene projectomschrijving

Architect Rokus Visser bleef met het ontwerp dicht bij dat van zijn grootvader, Died Visser, die in 1925 als architect en directeur Gemeentewerken een eerste versie op de Dam ontwierp. Deze unica met een vierkante plattegrond (6,5x6,5m) en gietijzeren kolommen werd iets gewijzigd (7,5x7,5m) en in oude luister hersteld met courante staalprofielen, maar waarbij de kleinzoon een vierendeelligger introduceerde.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De muziektent met karakteristiek overstek staat geheel in het water, 6 m uit de walkant. De Schoonhovense staalbouwer Blonkstaal stelde een loopplank naar de oever voor. Dit wordt ingeschoven met een systeem op rolletjes en is opgenomen onder de begane-grondvloer. De begane-grondvloer is een gewapende staalplaatbetonvloer (Comflor210) en aangebracht op een frame uit HEB-profielen. Twee HEB-profielen zijn doorgaand, twee zijn onderbroken en momentvast verbonden met de doorgaande liggers. Een UNP-profiel doet dienst als randligger. De vloerconstructie vormt een stijve schijf op acht stalen buispalen, die in het 2 m diepe water staan. Ingenieursbureau Hopman in Haastrecht besloot de stalen buispalen te koppelen door een (diagonaal aangebracht) windverband met ronde staven, om ‘tafel’ van de vloer/staalconstructie voldoende voldoende stabiel te krijgen. in de buispalen zijn ankers ingestort, alle RVS, waarop de staalprofielen van de vloer zijn gemonteerd. Op de randen van de vloer/staalconstructie staan de kolommen voor het dak, ø 193.7/6.3, die moment-vast zijn aansloten op de HEB profielen en op de hoeken. De kolommen worden beneden geaccentueerd door van platen gelaste kubussen, waar de kolommen en liggers in ‘verdwijnen’.
Het puntdak bestaat uit profielen IPE200, die een vakwerk vormen met de ronde staven, die naar het centrum gaan. De kolommen zijn verder verstijfd door ‘bovenlichten’ van kokerprofelen 80/80/8. De bouw van de muziektent werd gecalculeerd op 3,5 ton maar kwam tot stand voor slechts 1,5 ton.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk