Skip to main content
mouse

Tankstation Texaco Leidsche Rijn

Utrecht

In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is een tankstation gebouwd met een gebogen daklijn. Het beeldkwaliteitsplan van de gemeente Utrecht versterkte de ambitie om een tankstation te ontwerpen dat zich onderscheidt van de standaard langs de Nederlandse snelwegen.

Projectgegevens

Locatie Verlengde Utrechtseweg, Utrecht
Opdracht Delek Nederland, Breda
Architectuur Bogaerds Architecten en Ingenieurs, Numansdorp
Constructief Ontwerp Geelhoed Engineering, Moordrecht
Uitvoering Visie Bouw, Velsen-Noord
Staalconstructie Tiggelovend Kok Staalconstructie, Etten

Algemene projectomschrijving

Het infrastructurele knooppunt is aanleiding geweest voor Bogaerds Architecten om te ontwerpen vanuit een dynamisch lijnenspel. Het beeldkwaliteitsplan van de gemeente Utrecht versterkte deze ambitie, waardoor het mogelijk was een tankstation te ontwerpen met een onderscheidende vormgeving.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De luifel van de pompeilanden, de shop en de andere functies hebben een gecombineerde staalconstructie. De stabiliteit wordt ontleend aan vakwerken die in het magazijn van de shop zijn geplaatst.
De staalconstructie is uitgewerkt met behulp van een BIM-tekenpakket. Dankzij deze uitwerking zijn de vervormingen nauwkeurig in beeld gebracht. Vervolgens zijn de staalafmetingen en de posities van de Y-kolommen geoptimaliseerd.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Het ontwerp is gebaseerd op een dakluifel die ontstaat op een natuurlijke wijze vanuit het omringende landschap. De witte, gespleten luifel in een Y-vorm, waaronder het gehele programma schuilgaat, is ter plaatse van de entree van de shop diep ingesneden. Op deze wijze biedt de luifel zowel bescherming als licht op de gewenste plaatsen. De gebogen vormgeving komt tevens terug in de vliesgevel van de shop. Deze glasgevel loopt door boven de gesloten wanden, zodat de luifel lijkt te zweven.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Achter de slank vormgegeven luifel gaat een ingenieuze staalconstructie schuil. De lijst van de luifel is slank gebleven dankzij een terugliggende dakopstand waarin staalprofielen zijn opgenomen om de grote overspanningen en uitkragingen op te kunnen vangen. De vormgeving is doorgezet in de stalen kolommen die opgebouwd zijn uit een combinatie van standaardprofielen en zorgvuldig ingelast plaatmateriaal.

Bijzondere aspecten uitvoering

Zeer beperkte funderingsconstructie. Snelle montage staalconstructie.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Veel functies onder één luifel: tanken, wassen, stofzuigen, shop, kantoor en magazijn.