Skip to main content
Raymond Bullet-ray van Olphen mouse

MH17-monument

Vijfhuizen

Het MH17-monument is onderdeel van Park Vijfhuizen, waarmee alle slachtoffers van de MH17 worden herdacht. Het kunstwerk is een gebogen staalplaat van 16 m lang en 4 m hoog en slechts 2 cm dik.

Projectgegevens

Locatie Vijfhuizerweg, Vijfhuizen
Opdracht Stichting Nationaal Monument MH17, Arnhem
Architectuur RAW, Zwolle
Constructief Ontwerp Reijneveld Engineering, Scherpenzeel
Uitvoering Krinkels, Wateringen
Staalconstructie Antonius, Maasbracht

Algemene projectomschrijving

Het stalen monument van kunstenaar Ronald Westerhuis is onderdeel van het MH17 herdenkingspark in Vijfhuizen. Een grote gebogen weervast stalen wand van 16x4 m staat op een betonnen podium. In de gebogen wand zit een rond gat en voor de wand staat een rvs iris met daarin de namen van alle slachtoffers gegraveerd. Voor alle betrokken partners was het vooral een eer om aan dit project te mogen werken.
Het contrast tussen weervast staal, schoon beton en roestvast stalen iris met alle namen erop maakt het een indrukwekkend monument. De uiterlijke eenvoud van de staalplaat herbergt het basisprincipe force follows form: zolang we de vorm behouden, kan het met weinig materiaal heel veel kracht opnemen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Met de dubbele kromming ontstond er een constructieve mogelijkheid de wand in te klemmen op de beton. Het was vooral zaak om de gekromde vorm vast te houden. Hiervoor zijn ankers toegepast die de schuifkracht volgen. De ankers zijn vervolgens geconserveerd door de tweede laag beton van het podium over de ankers aan te brengen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Het is vooral de eenvoud die opvalt. De vorm van het kunstwerk ondersteunde de constructieve mogelijkheden. Omdat de kromming van de plaat in de fundatie wordt geborgd, maakt de dunne plaat een macro-constructie. Ondanks dat het een enorm oppervlak staal is, draagt het toch bij aan de geborgenheid van het monument.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Het vasthouden van de gebogen vorm is een basisprincipe in het constructief ontwerpen. Een halve sinaasappel op een spiegel kan geen mens dragen. Diezelfde halve sinaasappel waarbij de cirkel op een houten plank is gelijmd kan er wel twee dragen. Heinz Iszler en Calatrava zijn hierin inspiratoren geweest.

Bijzondere aspecten uitvoering

Het in twee richtingen krommen van een staalplaat van 16x4 m is geen sinecure. Met groot vakmanschap is twee weken de plaat langzaam in haar vorm geperst bij Antonius. Dit bedrijf, eigenlijk gespecialiseerd in het maken van gekromde wanden voor rvs tanks, heeft dit met veel gevoel uitgevoerd.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk