Skip to main content
mouse

Langhuis Luddeweer

Luddeweer

Nieuwbouw woning in het winningsgebied Groningen. Gebaseerd op het principe van gebinten die grote vrije overspanningen mogelijk maken is een eigentijdse variant van een kapschuur gemaakt. De nieuwe middelen en materialen die worden gebruikt en toegepast maken het huis duurzaam -gasloos- en volledig aardbevingsproof met een zeer gunstig prijskwaliteit niveau.

Projectgegevens

Locatie Luddeweersterweg 10, Luddeweer
Opdracht Fam. Bakker van Oirschot
Architectuur zofa architecten Groningen
Constructief Ontwerp W2N Engineers Groningen
Uitvoering zofa architecten Groningen
Staalconstructie Agema Metaalbewerking Groningen

Documenten

Algemene projectomschrijving

De opgave betreft het vervangen van een bouwvallige en door bevingen beschadigde woning -keuterij- met bijgebouwen in gebied dat getroffen is door de aardgaswinning. De woning staat op een groot grondstuk waarvan het grootste deel met een houtopstand van populier. De woning is gesitueerd aan de uiterste noordwestrand van het erf. Een aantal beeldbepalende bomen verankert hier het huis en de tuin

Het nieuwe huis kenmerkt zich verder als een eenvoudig volume met kap en lage gootlijn. Raamplaatsing, een prominente insnede aan de zuidoostkant en een forse overkraging aan de achterzijde, geven schaal en maat aan de hoofdvorm, en brengen binnen naar buiten en vice versa.
De materialisering is eigentijds en bestaat uit horizontaal gemonteerde donkergrijze metallic sandwich panelen op langsgevels en kap. De kopgevels in HSB zijn met zwarte verticale latten bekleed. De Oregon Pine kozijnen contrasteren in warm geeloranje. Zowel motieven vanuit duurzaamheid en bestendigheid tegen (aard)bevingen bepalen in sterke mate de keuze maar altijd als onderdeel van architectonische en ruimtelijke keuzes. 
Het nieuwe gebruik als woonhuis valt binnen de typologische beeldtaal die verwijst naar de agrarische schuren hier in het landschap. Groot en stoer zonder teveel opsmuk gericht op praktisch gebruik en doelmatigheid.

Het woonhuis biedt ruimte aan vijf tot zes personen, kent een grote mate van ruimtelijkheid en is elementair in zijn materiaal gebruik. Staal, hout en beton. De staalconstructie is volledig in het zicht en overal voelbaar aanwezig.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Hoofdraagconstructie in staal - staalbetonvloer met liggers en momentvaste spanten IPE 270 - verdieping liggers aan trekstaven. Gevel- en dak staalsandwichpanelen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Boven maaiveld 'gefundeerd' met behulp van opgetilde staalliggers op palen. Gebruik staalbetonvloer voor begane grond.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Zonder balkenrooster gefundeerd. Grote mate van ductiliteit. Stabiliteit in langs- en dwarsrichting in staalskelet verzekerd - stijve HSB kopgevels geheel vrij gedetailleerd

Bijzondere aspecten uitvoering

Zonder bouwkundig hoofdaannemer - directe aansturing onderaannemers door architect ism opdrachtgever

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Zeer flexibel en veranderbaar - LOW TECH - lage bouwkosten - aardbevingsproof (naast veilig -NPR- ook ongevoelig voor schade)