Skip to main content
The Art of Living magazine, Jaro van Meerten mouse

AFAS Experience Center

Leusden

Het AFAS Software complex is gesitueerd op de oude locatie van de Bank Giro Centrale in Leusden. Het ontwerp verwijst naar de wortels van het bedrijf als familiebedrijf; de bladvormige elementen verwijzen naar de twee familiestambomen van Ton van der Veldt en Piet Mars. Het complex is ontworpen door Just Architects.
Het AFAS Experience Center beslaat een kavel van 4,5 ha, tegenover het vroegere kantoorpand van de softwareonderneming in Leusden. Het complex bestaat uit een verzameling gebouwen, gevlijd in een landschap van groene heuvels, tuinen, waterpartijen, uitkijkplatforms, plaza’s, bruggetjes en kunstwerken. De gebouwen, gezamenlijk zo’n 62.000 m2, liggen onderling verbonden in lengterichting op de kavel.
De bijzondere boogconstructie bij de entree, het theater met vrij overspannen koepel, de balkontribune en de atriumconstructie zijn in het oog springende constructieve onderdelen. Het bolvormige theater is geschikt voor 800 bezoekers. Deze ruimte wil AFAS inzetten voor de communicatie met klanten en medewerkers, maar geeft ook ruimte voor inspirerende seminars en shows voor de doelgroep van het bedrijf.

Projectgegevens

Locatie Inspiratielaan 1, 3833 AV, Leusden
Opdracht Afas, Leusden
Architectuur Just Architects, Amstelveen
Constructief Ontwerp Pieters Bouwtechniek Haarlem - Youness Lyousoufi
Uitvoering Dura Vermeer Bouw Hengelo
Staalconstructie Buiting Staalbouw, Broekland / Almelo

Algemene projectomschrijving

In Leusden wordt door AFAS Software het AFAS Experience Center gebouwd: een state of the art complex van 62.000 vierkante meter, bestaande uit hoofd- en tussengebouwen. Naast kantoren, een sportruimte, restaurant en ondergrondse parkeergarage, wordt een professioneel theater gebouwd, met plaats voor ruim 800 bezoekers. Het is een spraakmakend project, niet in de laatste plaats vanwege de grootte.
De nieuwbouw van het AFAS Experience Center, vlakbij het huidige hoofdkantoor in Leusden, heeft een opvallend ontwerp, dat afkomstig is van architectenbureau Steef van der Veldt. Volgens AFAS getuigt het van ‘visie, ambitie en lef’. Van boven bezien heeft het bouwproject iets weg van een bloem, dankzij de ronde gebouwen en het groen. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw, tussengebouwen, een restaurant, een theater en een ondergrondse parkeergarage. De gebouwen staan met elkaar in verbinding. Daaromheen wordt een parkachtige tuin aangelegd, met een heuvel waar men op kan zitten en een grote waterpartij. De ondergrondse parkeergarage krijgt twee lagen en biedt plek aan 760 auto’s.
Ieder gebouw van het AFAS Experience Center is uniek ontworpen en heeft zijn eigen unieke constructieve en stalen invulling.
Essentieel voor dit project is het BIM-model, dat door alle betrokken partijen te gebruiken is en waar integrale oplossingen in uitgedacht worden. Echt samen ontwikkelen en bouwen, met korte lijnen tussen de partijen, zorgt voor passende, praktische, technische oplossingen voor elk constructiedeel.  

Hoofdgebouw:
Zo zijn de ronde vloeren van het hoofdgebouw uitgevoerd in uitkragenede stalen plaatliggers (30 mm dik) voorzien van een Comlfor 210 vloer. Om zo efficiënt mogelijk te werken zijn de Comflor vloeren meegenomen in het Telka model. De vormen en sparingen zijn in de fabriek verwerk. Dit om de kwaliteit in de uitvoering te waarborgen.

Het hoofdgebouw heeft daarnaast een vrijdragende gevel met een overspanning van ca 40 meter. Voor de constructieve invulling hiervan is een soort trek-boog constructie ontworpen. De dragende kolommen bestaan uit een dubbele buis B406.4/16 gekoppeld met een plaat van 30 mm. De onder regel is samengesteld uit een verzwaarde HEB1000. Belangrijk element bij de gevel is de sierbuis (B406/10) die in een 3D gewalste vorm enkele centimeters voor de glazen gevel gesitueerd is.
Door de ronde en complexe vorm van de gevel met minimale afwijking is besloten deze in zijn complete vorm in de fabriek op te bouwen. 

Atrium:
Het Atrium is centraal gelegen en wordt ingezet als ontmoetingsruimte voor presentaties en tentoonstellingen. Het Atrium is vanaf de Patio tot het Restaurant een met veel glas overdekte open ruimte.
De draagstructuur hiervan bestaat uit een smalle en hoge koker (K400/100/10). Welke in de fabriek als een frame (14.2x5.7 mtr) in een wieber vorm is samengesteld. Hierdoor is de vervorming uit verbindingen geminimaliseerd. Dat heeft er toe geleid dat de tolerantie eis vanuit de glasconstructie goed aansloot op de staalconstructie.

Theater:
Het theater bestaat uit verschillende stalen draagstructuren met ieder een eigen karakter. Opvallend is de halve glazen bol met daaronder een stalen dome constructie. Samengesteld uit gewalste HEB320 profielen. Binnen deze dome constructie zijn betonnen prefab elementen geplaats en is de schil aan de buitenzijde afgestort. Deze samenhang zorgt voor de juiste akoestiek.
Verder bestaat het theater uit een grote toneeltoren van bijna 22 mtr hoog. De draagconstructie hiervoor betreffen grote dragende stalen vakwerken. Deze zorgen voor de open ruimte zodat de decordoeken en elementen vrij inzetbaar zijn.

Dit is enkel een omschrijving van het theater. Het Experience center bestaat 5 tal gebouwen.

De corridor rondom het restaurant voert naar de achterzijde van het theatergebouw. De hoofdentree van dit gebouw ligt aan de tegenoverliggende zijde, aan het theaterplein. Vanaf deze ingang lopen foyers op meerdere niveaus (begane grond, 1e en 2e verdieping) rondom de theaterzaal en ontsluiten zo de tribune en balkons met in totaal 850 stoelen. De foyers op de verdiepingen leiden tevens naar de auditoria in de zijvleugels van het theatergebouw. Links van het theaterpodium zijn onder meer het Theatercafé en de keuken ondergebracht. Aan de rechterzijde van de toneelvloer en daarachter liggen de kleedkamers en productie- en techniekruimten. Deze ruimten zijn eveneens onder en rondom de toneeltoren ingevoegd.
Toneeltoren en podiumruimte met rollenzolder zijn opgenomen in een rechthoekige ‘doos’ van zo’n 25 m hoog. Tot zo’n zelfde hoogte reikt de aangrenzende buitenkoepel van het publieke theaterdeel die werkt als een thermische schil. In de buitenkoepel zit een kleinere binnenkoepel die dient als akoestische schil. De theaterzaal zit in de binnenkoepel. In de ruimten tussen binnen- en buitenkoepel zijn de foyers en entree ondergebracht.
 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De akoestische binnenkoepel is gemaakt van gebogen stalen liggers, bekleed met 300 mm dikke betonpanelen. De binnenkant van deze koepel is voorzien van speciale akoestische wanden, opgebouwd uit verticale en horizontale schotten met aan de bovenzijde klankkaatsers. De klankkaatsers zijn ook aangebracht onder de verlaagde plafonds van de theatertechniek in de zaal.

De thermische buitenkoepel, 42 m in diameter, is opgebouwd uit holle stalen buizen die steeds per zes in een fraaie knoop bijeenkomen. Loodrecht op het hart van de knoop staat een kort cirkelvormig buisje waarin een verstelbare lichtspot is geïntegreerd. Bedrading en regelaars zijn weggewerkt in de holle constructiebuizen
 

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De constructie van de glazen koepel bestaat uit holle stalen buizen die de verdeling van de glazen panelen volgen. Hierdoor ontstaat een staalconstructie met een consistent patroon van driehoeken. De buizen zijn met elkaar verbonden door fraai ontworpen knooppunten. Elke knoop verbindt zes buizen. In het midden van de knoop hebben we een korte cirkelvormige buis ontworpen die loodrecht staat op de knoop waarmee de buizen zijn verbonden. in dit middenstuk is een lichtspot geintegreerd die afzonderlijk in alle richtingen kan worden gedraaid. Hierdoor is de koepel 's avonds een opvallende verschijning. Alle bedrading en regelaars zijn netjes in de buizen weggewerkt.

Toch hadden we zelfs met dit speciaal ontworpen knooppunt, geen zekerheid dat de hele constructie netjes in elkaar zou passen. Daarom hebben we mock-ups gemaakt, diverse tests uitgevoerd en monsters van het snijwerk laten maken. Afwijkingen herstellen zou immers veel extra tijd kosten.

Het sluiten van de koepel aan de bovenkant was een spannend moment. Een koepel werkt constructief pas goed als hij klaar is. Als er bovenin nog een gat in zit, kan de koepel door zijn eigen gewicht naar binnen gaan leunen. De laatste ring van 3 bij 3 meter, inclusief zes gemonteerde buizen, werd als één geheel in de koepel gehesen. Het paste perfect!