Skip to main content
Arjen van Eijk - Xinixfilms mouse

Kunstwerk Tree of ténéré

Dallas, Texas

Een oud verhaal vertelt ons dat de geïsoleerde Boom van Ténéré, alleen te vinden in de Sahara, een ceremoniële functie had om mensen samen te brengen voor rituelen en rust. DRIFT onderzoekt nieuwe manieren om mensen met elkaar en de aarde te verbinden, door gebruik te maken van innovatieve technologie. Zoals vaker te zien in hun werk, belichten de kunstenaars de spanning tussen de reële en de virtuele wereld.
Geavanceerde software stelt ons in staat om de volledige natuurlijke groei van een boom te simuleren, rekening houdend met alle omgevingsfactoren, zoals lichtinval, gebouwen en zwaartekracht. Liever natuurlijke intelligentie dan kunstmatige intelligentie maakt het mogelijk om de structuur van een boom in een digitale setting te produceren. Zo zal de kunstinstallatie op de fysieke locatie een nauwe weergave zijn van een potentiële werkelijkheid. De snelheid, intensiteit en kleur van het licht reageren op het publiek en de omgeving. Wederom zal er een plek zijn waar mensen samenkomen om emotionele resonantie na te streven.
Het interactieve sculptuur van DRIFT, samengesteld door goldman global arts voor westdale management, onderzoekt de inherente connectiviteit van natuur en technologie en zal een permanente lichtsculptuur vormen. het zal zich bevinden in de loopbrug van het epische Dallas, gelegen aan 2550 Pacific Avenue. Het sculptuur zal een uniek moment creëren in de hedendaagse cultuur door mensen te synchroniseren met hun omgeving met behulp van technologie en ritmes die resoneren met onze natuurlijke instincten.

Projectgegevens

Locatie The Epic, 2550 Pacific Ave, Dallas, Texas
Opdracht Goldman Global Arts - Studio Drift
Architectuur Studio Drift, Amsterdam
Constructief Ontwerp Pieters Bouwtechniek, Delft - Steven van Eck
Uitvoering Studio Drift, Amsterdam
Staalconstructie De Graaf Konstruktie, Prinsenbreek

Algemene projectomschrijving

De boom van ténéré weegt 10.000 kg en straalt patronen uit met verschillende snelheden en kleuren, geproduceerd door 75.600 omgevingsreactieve led-lampen. Gebaseerd op lokale omgevingsfactoren zoals wind en zonlicht, wordt de interactiviteit van het stuk versterkt door het gebruik van DRIFT's uniek ontwikkelde zwermalgoritme, waardoor een dynamische choreografie ontstaat. Het is ontworpen om de kwaliteit van leven voor lokale woningen en bezoekers van Deep Ellum te verbeteren door de manier te veranderen waarop mensen naar kunst kijken en ermee omgaan, en hoe ze hun omgeving waarnemen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De constructie van de 10 meter hoge boom bestaat hoofdzakelijk uit gelaste stalen buizen. De Ø600x16 meter buis van de stam mondt uit in een 5-tal hoofdtakken die met boutverbindingen gekoppeld zijn. Op organische wijze verjongt de constructie steeds verder tot deze uitmondt in een 120-tal buizen Ø95x5. Hierin worden vervolgens de takken ingestoken.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De staalconstructie bevat 120 uitlopers voor de takken. Deze 2,5 meter lange takken bestaan uit gebundelde aluminium buizen (7-tal buizen Ø25x2,5 onderling verlijmd en ingepakt in polyester die 1 voor 1 aftakken in twijgen), die 840 aluminium twijgen (van ca. 60 cm) met kunststof connectors dragen. Elke twijg draagt 15 bladeren. Elk blad heeft 6 led lichten die individueel bestuurbaar zijn met de software van Studio Drift.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Doordat de boom via scheepscontainers vervoerd moest worden naar Dallas, Texas, moest de staalconstructie opgedeeld worden in een stam en diverse hoofdtakken. Alle buizen zijn aan elkaar gelast behalve de delingen tussen de hoofdtakken en de stam. Deze zijn als geboute buis-in-buis verbindingen uitgevoerd waarbij er een kleinere buis is ingelast zodat de onderdelen over elkaar heen kunnen schuiven als een manchet. 

Bijzondere aspecten uitvoering

De gelaste onderdelen van de staalconstructie zijn in Nederland eerst in elkaar gezet voor een proefpassing. Vervolgens zijn alle stalen onderdelen bekleed en in scheepscontainers vervoerd naar Dallas, Texas voor de definitieve plaatsing. De fundering van de boom lag al klaar, die was in een eerder stadium al meegenomen toen de parkeergarage onder maaiveld in uitvoering ging. In de voetplaat van de boom zit een groot gat om alle bekabeling van de boom door te trekken in een bedieningskamer die zich onder de boom (en dus in de parkeergarage) bevindt.