Skip to main content
mouse

Kangoeroewoning

Pijnacker

Het is een woning van twee fijne mensen die hun ouders bij zich willen huisvesten. De ouders komen op leeftijd en zullen gaan inwonen bij zoon en schoondochter. Binnen de woning moet dus een zelfstandig te gebruiken appartement komen, een ‘kangoeroewoning’ zogezegd.

Algemene projectomschrijving

Het is een ontwerp op maat geworden; ieder hun eigen deel, met gemeenschappelijke ruimtes toe te bedelen daar waar de behoefte ontstaat. De kinderen wilden iets meer privacy en de ouders graag meer zicht op de buurt.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De woning is volledig van staal, zowel voor de buitenzijde als de binnenzijde is gekozen voor de industriële uitstraling. De gevels zijn gemaakt van binnendozen, gevuld met glaswol, welke zijn bekleed met een geprofileerde  staalplaat. In dit ontwerp zijn de aansluitingen relatief eenvoudig gehouden en liggen de stalen vloer-en dakplaten bovenop de liggers.  Bij de detaillering is niets aan het toeval overgelaten, alle zichtdelen zijn ontworpen, elke profielkeuze, kopplaat en bouten.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

‘De begane grond is met zijn horizontale lijnen, donkere kleuren stevig en aards. De witte doos op de verdieping is abstracter en valt bijna weg tegen de lucht. De verticale lijnen, die rondom ononderbroken doorlopen en de smalle dakrand versterken dat effect.’

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Een detail dat de nodige aandacht vraagt en krijgt, is waar de dakliggers van de ‘laagbouw’ door de woningscheidende wand lopen, om daar aan te sluiten op de kolommen.

Bijzondere aspecten uitvoering

Wat opvalt is de keuze voor de afwerking in staal, ook, of juist met name bij het appartement van de ouders.

Het ontwerp is in samenspraak gemaakt tussen architect, en de bewoners. Comfort, sfeer, openheid en privacy zijn volledig in evenwicht.

Het gebruik van staal blijkt voor de beide generaties een uitermate geschikt materiaal; Industrieel zonder de ‘eigen’ manier van leven te willen overrulen.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Aan de buitenzijde is er sprake van een enkele woning, binnen echter blijken het twee volwaardig zelfstandige woningen te zijn.  Via een paar strategische geplaatste schuifdeuren is een extra kamer zowel bij de hoofdwoning alsook bij het ouderappartement te trekken. Handig in het gebruik, evenals ook de interne ‘nooddoorgang’ tussen hoofdwoning en (senioren) appartement.