Skip to main content
Jan Maarten Lieverdink - Sorba Projects BV mouse

bekleding transportbrug Steampipe bridge

Birmingham (Engeland)

Perforaties in de roestvast stalen bekleding decoreren een transportbrug voor leidingen.

Projectgegevens

Locatie Edgbaston, Birmingham (Engeland)
Opdracht The University of Birmingham estates department, Birmingham (Engeland)
Architectuur MJP Architects, Londen (Engeland)
Constructief Ontwerp Couch Consulting Engineers, Sutton Coldfield (Engeland) (staalconstructie) en Douw Ingenieurs- en adviesdiensten, Groenlo (bekleding)
Uitvoering Volker Fitzpatrick (Volker Wessels), Hertfordshire (Engeland)
Staalconstructie Briton Fabricators, Sutton-on-Ashfield (Groot-Brittannië) (staalconstructie) en Sorba Projects, Winterswijk (bekleding)

Algemene projectomschrijving

De Steampipe Bridge maakt deel uit van een renovatie- en uitbreidingsproject voor de Universiteit van Birmingham. De ‘brug’ is feitelijk een buisvormige staalconstructie op poten met een roestvast stalen bekleding en dient als veilige behuizing voor leidingen die de universiteit voorzien van stoom. De brug is opgebouwd uit twee secties: één sectie overbrugt een spoorlijn en de andere sectie een kanaal. De roestvast stalen bekleding bestaat uit afgeronde segmenten waarin een geperforeerd patroon is aangebracht. Over de gehele buis vormen de perforaties samen vrolijk slingerende linten.

De 60 m lange secties zijn vooraf geassembleerd op een nabijgelegen bouwterrein en als compleet afgebouwde delen met mobiele kranen op hun plaats gehesen. De hijswerkzaamheden zijn uitgevoerd in nachtelijke uren tijdens buitendienststelling van de spoorlijn.
De roestvast stalen bekleding is onderhoudsvriendelijk door het ronde ontwerp dat gemakkelijk schoon spoelt bij regen en door het toepassen van extra glad gepolijst staal, waardoor minder kans is op vuilaanhechting.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk