Skip to main content
mouse

bedrijfsgebouw Quooker

Ridderkerk

De nieuwe hal is onderdeel van een grootschalige verbouwing en uitbreiding van de bestaande fabriekshallen met een laadstation, opslaghal en presentatieruimte voor de kokend-waterkraan. Constructie en gevel zijn beeldbepalend.

Projectgegevens

Locatie Lierenstraat 2, Ridderkerk
Opdracht Quooker Peteri, Ridderkerk
Architectuur 3d0d buro voor architectuur, Eindhoven
Constructief Ontwerp Pieters Bouwtechniek, Eindhoven
Uitvoering Rolloos, Capelle aan den IJssel
Staalconstructie ASK-Romein, Roosendaal

Algemene projectomschrijving

Door aan de voorzijde van het perceel ruimte te maken voor verkeer konden het laadstation en de ruimte voor presentaties worden gestapeld. De verdere verschijningsvorm vloeit voort uit het programma van eisen en de situatie. De staalconstructie speelt een belangrijke rol in de verschijningsvorm van het interieur door het lijnenspel. Op relatief eenvoudige wijze is een afsluiting van het ervoor liggende plein gecreëerd. De staalconstructie met grote overspanningen en de stalen sandwichpanelen dragen bij aan het sobere eindresultaat van het exterieur. De staalconstructie tekent af tegen de rustige achtergrond van het cellenbeton en de witte stalen dakplaten door de antraciete kleur. In de detaillering is geen 'hiërachie' gemaakt, wél bij de overgangen van materialen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De nieuwe hal moest worden ingepast in een besloten ruimte tussen bestaande panden die zijn gefundeerd op staal. Een staalconstructie is gekozen vanwege het geringe gewicht. De slechte bodemgesteldheid van het terrein maakte het niettemin noodzakelijk de relatief lichte staalconstructie te funderen op palen. Een trillingsvrije uitvoering van depaalfundering was nodig vanwege de fragiele staat van de belendingen. De gevelplint van de nieuwe hal is van beton vanwege de robuustheid, schadebestendigheid en duurzaamheid. De rest van de gevel is gemaakt uit stalen sandwichpanelen.
De hal van 1000 m2 moest zoveel mogelijk kolomvrij zijn. De keuze voor slechts één centrale kolom met hieroverheen een stalen ligger en gordingen in hetzelfde vlak maakte het mogelijk de constructieve hoogte te minimaliseren.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk