Skip to main content
René de Wit mouse

gevel bedrijfsgebouw Fagron

Capelle aan den IJssel

Dit farmaceutisch bedrijf met kantoor en logistiek centrum aan de A20 heeft een bijzondere uitstraling dankzij de geëmailleerde stalen gevelpanelen die bovendien UV-bestendig zijn.

Projectgegevens

Locatie Venkelbaan 101, Capelle aan den IJssel
Opdracht Fagron, Capelle aan den IJssel
Constructief Ontwerp Broersma Ingenieursbureau voor Beton– en Staalconstructies, Den Haag
Uitvoering IJsselbouw (Heijmans), Rotterdam
Staalconstructie Bijlbouw (gevel), Alblasserdam

Algemene projectomschrijving

Fagro ambieert een state-of-the-art bedrijfsvoering op het gebied van distributie van geneesmiddelen. Het nieuwe hoofdkantoor en bijbehorende bedrijfsruimte zijn gericht op de toekomst. Het open voorterrein biedt ruimte aan een gesloten wko-systeem dat een belangrijk deel van de jaarlijkse warmte- en koudevraag dekt. Dit is belangrijk voor het bedrijf dat producten op gecontroleerde temperatuur opslaat. Het duurzame verwarmings- en koelsysteem maakt gebruik van betonkernactivering en/of klimaatplafonds in alle ruimten.
Door de plaatsing van een parkeergarage voor 80 plaatsen tussen het kantoor en de bedrijfsruimte in blijft het maaiveld rondom het gebouw groen. De hoofdentree ligt op de eerste verdieping in de garage. Bij het betreden van het gebouw staat de bezoeker letterlijk op ooghoogte met het autoverkeer op de A20. Het kantoor heeft een tweede gevel voor de beheersing van verkeersgeluid. De bovenste verdieping kraagt een aantal meters uit over de gevelrooilijn, waardoor de noordwestelijke gevel zijn karakteristieke vorm krijgt. Deze luifel werpt een schaduw op de aangebrachte led-billboard én de lager gelegen verdiepingen om de koellast te verlagen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Kenmerkend van het gebouw is de felrode gevel die direct grenst aan een prefab betonnen parkeergarage, die als dak dient voor de eronder gelegen bedrijfsruimte. Bijzondere is het gebruik van rode geëmailleerd stalen gevelpanelen, aangezien de kleur rood bekend staat om zijn UV-gevoeligheid. Er is gekozen voor een panelen van leverancier Omeras uit Duitsland, die een hoge bestendigheid tegen UV-straling garandeert.

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk