Skip to main content
Erik Stekelen mouse

bedrijfsgebouw AddComm

Amersfoort

Het bedrijfsgebouw is een opvallende verschijning in de geluidswal langs de A1. Boven op het dak van de hal staat een uitkragend kantoorvolume van twee bouwlagen, waarvan de ramen breed zicht bieden op het verkeer.

Projectgegevens

Locatie Lindeboomseweg 41, Amersfoort
Opdracht Smink Vastgoed, Nijkerk
Architectuur Ebbens Architecten, Epe
Constructief Ontwerp JVZ Raadgevend Ingenieursburo, Deventer
Uitvoering Dijkham Bouw, Nijkerk
Staalconstructie Van den Brink Staalbouw, Barneveld

Algemene projectomschrijving

Het gebouw van Addcomm maakt deel uit van een serie gebouwen in de aarden wal, die de woonwijk Vathorst beschermt tegen het verkeersgeluid van de drukke snelweg. In de wal is een betonnen muur geplaatst, waarachter de 11 m hoge hal is gebouwd. Dit bouwdeel heeft een plint van beton, gesloten vlakken in gevouwen staalplaat en lange stroken glas. Op het dak van de hal is aan de zijde van de snelweg een kantoor gemaakt van twee lagen, dat in meerdere richting oversteekt.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De hal en het kantoor hebben een staalskelet met kanaalplaatvloeren en geïntegreerde liggers. De kolommen in de hal onder de kantoorvleugel staan op een raster van 7,2 x11,2 m. Voor de gevels zijn hier profielen HEB 320 gebruikt en voor de kolommen in de hal vierkante kokers van 300x300x12,5 mm. De stabiliteit van de constructie wordt ontleend aan K-vormige verbanden in de hal. Tijdens de uitvoering is een tijdelijk verband aangebracht om de stabiliteit te waarborgen zolang de kanaalplaatvloer nog niet volledig was gekoppeld aan de staalconstructie. Om de uitkraging van het kantoor te maken zijn steken de dakliggers 2 m uit buiten de contouren van de hal. Via trekstangen hangt aan een deel van deze liggers een glazenwasbalkon.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk