Skip to main content
mouse

bedrijfsgebouw EFC

Alkmaar

Het in beginsel rechthoekige volume is op de hoeken ingesneden en gevormd tot een alzijdig georiënteerd gebouw.

Projectgegevens

Locatie Fluorietweg 33, Alkmaar
Opdracht EFC Industrial Filtration, Alkmaar
Architectuur Brtarchitecten, Alkmaar
Constructief Ontwerp Pieters Bouwtechniek Haarlem, Haarlem
Uitvoering De Geus Bouw, Broek op Langedijk
Staalconstructie Almex, Andijk

Algemene projectomschrijving

De opdrachtgever handelt in filters voor industriele toepassingen. Behalve een magazijn biedt het gebouw gebouw onderdak aan ruimten voor de ontwikkeling van speciale proiducten voor de industrie, kantoren en vergader- en ontvangstruimten.
Zichtbaar vanaf de A9 manifesteert het gebouw zich als een krachtig volume. Het in beginsel rechthoekige volume is aan verschillende zijden ingesneden en gevormd tot een alzijdig georiënteerd gebouw. Door op verschillende hoeken van het gebouw 'een stukje af te snijden' ontstaat een dynamische vorm die verwijst naar moderne apparaten. De uitsneden op de hoeken laten het gebouw bijna zweven. De twee kleuren van de metalen gevelbekleding versterken de expressie. Toepassing van een staalskelet maakt het mogelijk de overhangen op de hoeken 'te overdrijven'.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Bij de uitkragingen op de hoeken worden de krachten door stalen vakwerken in de gevel naar de fundering geleid. Behalve verticale krachten worden ook forse horizontale krachten op de fundering overgedragen. Deze overdracht wordt verzorgd door ingestorte HE-profielen. Op sommige plaatsen ontstaan aanzienlijke trekkrachten vanuit de staalconstructie naar de fundering. De staalconstructie in de vakwerken in de gevels is afgestemd op het aanwezige krachtenspel.
De hoofddraagconstructie van het kantoor heeft een brandwerendheidseid van 60 minuten; voor het dak van de hal geldt geen eis. De constructie van het dak van de hal ligt met een kantelnok op de kolommen van het kantoorgedeelte. Deze bijzondere glijconstructie in het stalen raamwerk zorgt ervoor dat bij brand in het magazijn het kantoor blijft staan. Door deze glijconstructie volstaat een enkelvoudige constructieve wand.
Kolommen en vloerliggers zijn hoofdzakelijk HE-profielen. Waar het niet wenselijk was dat de vloerliggers onder de vloer uit kwamen, is gekozen voor hoed- en petliggers. Vanwege de beperkte constructiehoogte is ook voor het dak gekozen voor HE-liggers, waar IPE-liggers logischer zouden zijn.
Voor de flexibiliteit van de indeling en de openingen in de gevel zijn de stabiliteitselementen beperkt van afmetingen. De krachten erin zijn groot, onder meer door de horizontale krachten die de afgekapte hoeken introduceren. Daardoor zijn de profielen en details van de stabiliteitselementen ook fors van afmetingen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk