Skip to main content
mouse

atrium kantoorgebouw Swindonk

Zwijndrecht

Behalve in het atrium, dat twee kantoorvleugels koppelt, is waar mogelijk in het gebouw staal toegepast.

Projectgegevens

Locatie Lindtsedijk 120, Zwijndrecht
Opdracht VLOG, Zwijndrecht
Architectuur Lugten Malschaert Architecten, Dordrecht
Constructief Ontwerp DHV, Rotterdam
Uitvoering Slavenburg Bouwbedrijven, Capelle aan den IJssel
Staalconstructie BRS, Moerkapelle

Algemene projectomschrijving

In het gebouwontwerp is 'ontmoeten' een leidend thema, met een nadrukkelijke scheiding tussen de kantoren en alle andere ruimten. De kantoren zijn ondergebracht in twee identieke vleugels met elk vier lagen. De andere ruimten zijn ondergebracht in het atrium tussen deze twee vleugels in. Hier zijn bevinden zich ook alle voorzieningen. Er is gekozen voor een lift met niet alleen een geheel glazen schacht, maar ook met een geheel glazen cabine en een verlichte glazen vloer. Alle kabels en leidingen zijn aan het zicht onttrokken. Wanneer de lift naar boven gaat, komt er uit de vloer een verchroomde buis tevoorschijn, die doorloopt tot aan de bovenste verdieping en de liftcabine maximaal 20 m omhoog 'duwt'.
De ‘genius loci’ speelde bij het ontwerp een grote rol gespeeld. Het gebouw staat op een fraaie locatie tussen de Lindtsedijk en de oude Maas in het Zuid-Hollandse rivierenlandschap. De twee evenwijdige kantoorvleugels bekleed met natuursteen worden met elkaar verbonden door stalen trappen en luchtbruggen die in het atrium uitkomen. In deze hoge open ruimte, waar de rivier zich in de stalen vliesgevel weerspiegelt, vinden de ontmoetingen plaats.

Het gebruik van staal in het atrium, tussen de twee betonnen kantoorvleugels, blijft niet beperkt tot de centrale ontmoetingsplaats. Het materiaal vindt verder zijn weg in de pantry’s, trappenhuizen, toiletten, liftschacht, loopbruggen, gevels en dak. Ranke buisprofielen zijn gebruikt op plaatsen waar de staalconstructie een blikvanger is. De opdrachtgever is tenslotte leverancier van de profielen en laat dat zien.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk