Skip to main content
Marjolein Ansink mouse

bedrijfsgebouw Elektropartners

Heerhugowaard

Een bestaand bedrijfspand is getransformeerd tot een architectonisch uitgesproken gebouw met een transparante uitstraling. De uitbreiding is met het oude gebouw verbonden door eenzelfde stalen buitenhuid.

Projectgegevens

Locatie Newtonstraat 5, Heerhugowaard
Opdracht Elektropartners, Heerhugowaard
Architectuur Kerssens | De Ruiter architecten, Alkmaar
Constructief Ontwerp HB&S konstrukteurs, Hoorn
Uitvoering Aannemingsbedrijf Dekker Krabbendam, Warmenhuizen

Algemene projectomschrijving

Het gebouw staat aan een hoofdontsluitingsweg in de omgeving van het bedrijventrein de Zandhorst in Heerhugowaard. Het bestaande gebouw is uitgebreid met een kantoorgedeelte en kreeg bovendien een nieuwe gevelbekleding. De stalen huid waarmee de bestaande bedrijfshal is bekleed, vouwt zich soepel om het nieuw gebouwde kantoordeel, waardoor een nieuwe eenheid ontstaat.
Aan de entreezijde worden de transparante glasgevels omlijst door een stalen kader dat vanaf de dakrand ononderbroken doorloopt langs de in hoogte verschillende gebouwdelen. Door de dakrand in diepte te variëren ontstaat een plastische gevel, waarbij de entree wordt benadrukt. Dit rondgaande meanderende kader vraagt om een uitgekiende positionering van de constructieve onderdelen waarbij de constructie ondanks de sprongen en niveauverschillen nergens storend aanwezig mag zijn.
In het interieur en in de centrale entree is zichtbaar staal gebruikt. Zo is er een stalen loopbrug, een transparant tochtsluisje en een stalen trap. Deze trap met bamboe treden gaat over in een royale zwevende tafel.
Uit duurzaamheidsoverwegingen is bewust gekozen voor hergebruik van een bestaand pand. Het gebouw wordt verwarmd door een lage-temperatuur verwarmingssysteem met een maximum van 35 °C, waarbij gebruik wordt gemaakt van een elektrische verticale bodemwisselaar. ‘s Zomers wordt er passief gekoeld door dezelfde bodembronnen. Dankzij zonnecollectoren op het dak voorziet het gebouw zichzelf van energie. Voor verlichting wordt zoveel mogelijk van daglicht gebruik gemaakt en, waar nodig, aangevuld met led-verlichting. Tevens zijn de ruimten voorzien van bewegingsmelders en aanwezigheidsdetectie. De klimaatinstallatie is een actief neutraal systeem met een A++-label. Het gebouw is op deze wijze CO2-neutraal.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De nieuwbouw heeft een staalconstructie met een heldere opzet met als gevelbekleding een stalen profielplaat. Om bestaand en nieuw met elkaar te versmelten is deze ook over het bestaande bouwdeel is aangebracht. De lichte stalen gevelbekleding maakte het mogelijk de sandwichpanelen van het bestaande deel te handhaven.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk