Skip to main content
Rene de Wit mouse

entreegebouw Glazen Kubus

Haarlem

Het entreepaviljoen naar de ondergrondse parkeergarage is één van de grootste dragende glasconstructies in Nederland. Kabelspanwerken, stalen verbindingsmiddelen en dakliggers spelen hierin een cruciale rol.

Projectgegevens

Locatie Zijlvest 45, Haarlem
Opdracht MAB Development, Den Haag
Architectuur Kraaijvanger, Rotterdam
Constructief Ontwerp ABT, Velp
Uitvoering Dura Vermeer Bouw Haarlemmermeer, Nieuw Vennep
Staalconstructie Roelofs Metaal, Nijverdal en Alverre, Oldenzaal

Algemene projectomschrijving

Omringd door winkels, appartementen, kantoren, horeca en een oude kerk op de achtergrond vormt de Glazen Kubus op het Raaksterrein een markant element op de grens van de historische Haarlemse binnenstad. De kubus met ribben van 7 m heeft een constructie van verticale glazen vinnen met open hoeken die uit één stuk zijn opgebouwd. Elk zijde van de kubus bestaat uit negen glazen platen van 2,35x2,35 m.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het dak rust op stalen onderspannen liggers en ligt naar een kant op 5% afschot om wateraccumulatie te vermijden. Op de glazen dakplaten is een zeefdruk aangebracht om de transparantie en dus de zonbelasting te verminderen. Op elk kruispunt van de glazen gevelpanelen is een passend stalen kruis in de voeg gelegd, zodat contactdruk tussen de glazen gevelplaten goed kan worden doorgegeven.
Om dik glas te vermijden zijn de vinnen gestabiliseerd met stalen spankabels. De regels zijn daarbij vormgegeven als dunne roestvrijstalen rechthoekige holle liggers (koker 140x80 mm), die in beide richtingen zijn afgespannen door stalen kabels met een verbinding naar de kabels in de gevel. Deze onderspanning bestaat uit een stalen kabel met een diameter van 8 mm aan de onderzijde en een glazen drukstaaf met een diameter van 30 mm en een lengte van 400 mm. De aansluiting van de glazen drukstaaf aan de stalen onderdelen is een zuiver constructief scharnier.
De liftschacht die toegang biedt tot de parkeergarage is bekleed met roestvast stalen geborstelde tegels en het geheel staat iets opgetild op de natuurstenen bestrating.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk