Skip to main content
mouse

Woning Hack

Almere

Het woonhuis heeft een weervaste stalen gevel met een consequente detaillering. Ook de staalconstructie is systematisch met slechts een profieltype.

Projectgegevens

Locatie Juventastraat 4, Almere
Opdracht Fam. Hack / Olsthoorn, Almere
Architectuur Broos de Bruijn architecten, Rotterdam
Constructief Ontwerp CAE Neerland, Barendrecht
Uitvoering Ubink en Co, Almere
Staalconstructie VPT versteeg, Heusden

Algemene projectomschrijving

Het woonhuis is op meerdere aspecten bijzonder en uniek. Architectuur en constructie gaan in dit ontwerp naadloos samen. Het ontwerp oogt robuust, maar is op detailniveau zeer verfijnd. Het constructieve staalskelet, waar het woonhuis grotendeels uit is opgebouwd, blijft in het interieur volledig in het zicht. Dit industriële karakter van de woning wordt in de materialisering van de gevels verder doorgevoerd. Weervast stalen gevelplaten geven de woning in tijd een veranderlijk voorkomen; van diep donker staal kleurt de gevel naar helder oranje en eindigt donkerbruin-oranje.

De woning heeft een introvert karakter en geeft de bewoners de gewenste privacy. De grote woonkamer heeft over de volle breedte te openen schuifpuien voor een optimale relatie met de tuin. Een vrij overhangend overstek geeft het terras op spectaculaire manier beschutting tegen regen en zon. De kelder geeft zich prijs door bandramen in de plint. De slaapkamers en badkamers zijn met hun grote ramen georiënteerd op een groendak; een verborgen tweede tuin.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Alle stalen kolommen zijn HEA 140-profielen. De liggers zijn vakwerken (h = 700 mm) met een onder- en bovenregel van eveneens HEA 140. Door met één type profiel te werken is ook de verschijning gelijkvormige en door de contrasterende kleur extra aanwezig. Ook de windverbanden zijn zichtbaar gehouden in het interieur.
De weervast stalen gevelcassettes zijn bij de dakranden zover omgezet, dat deze de onderliggende bouwkundige dakranden afdekt. Er komen zo geen daktrimmen in het zicht. Alle screens, ventilatieroosters, hemelwaterafvoeren, kozijnprofielen enzovoort, bevinden zich achter de weervast stalen gevelcassettes. Ook zijn er geen waterslagen toegepast, hier zijn de randen van de cassettes ook verder doorgezet.
Eén van de windverbanden (Willemsankers) in de woonkamer is bewust 450 mm de woonkamer in geplaatst. Het kruis staat voor de boekenkast als 'ode aan de staalconstructie'.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk