Skip to main content
Jolanda van Looij @ VizUall mouse

Hekwerk park Berg & Bos

Apeldoorn

Het nieuwe stalen en glooiende hekwerk bij de entrée van het natuurgebied is bekleed met kenmerkende symbolen en teksten als bewegwijzering voor de bezoekers.

Projectgegevens

Locatie JC Wilslaan 21, Apeldoorn
Opdracht Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn
Architectuur Gemeente Apeldoorn ism Jolanda van Looij, Arnhem
Constructief Ontwerp Spijkon engineering, Neede
Uitvoering NECO Special Projects, Neede
Staalconstructie Neco Staalbouw, Neede

Algemene projectomschrijving

Het natuurgebied Park Berg en Bos is vanaf 2009 gerenoveerd. Het voorplein is grondig aangepakt, waarbij de oude stenen muur en twee toegangspoorten zijn vervangen door een slingerend stalen hekwerk dat voornamelijk dienst doet als wegwijzer om bezoekers te begeleiden naar hun bestemming: de Apenheul & Staart, het park of de fietsenstalling. De oriëntatie komt voornamelijk tot stand door teksten en symbolen. Op strategische plaatsen zijn plantenbakken en banken geplaatst, brievenbussen zijn onopvallend geïntegreerd. De afzetting is bewust transparant, in tegenstelling tot de rest van de houten afzetting, om een glimp van de natuur op te vangen. Het hekwerk bestaat uit de volgende onderdelen:
– 125 m slingerend stalen hekwerk met verspringende spijlen over een hoogteverschil van ±1,2 m;
– ‘slingers’ met aapjes op het hekwerk om de richting naar Apenheul te duiden;
– asymmetrische poort naar Apenheul met noodpoort;
– poort naar park Berg & Bos met hoge zuilen, verwijzend naar de historische opzet;
– poort naar de fietsenstalling/dienstingang met geïntegreerde brievenbus.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Elk segment van het hekwerk is op maat gemaakt rekening houdend met de natuur waarin het staat (bomen, hoogte- en diepteverschillen) en kent daarom vele radiussen, hoekverdraaiingen, hoogteverschillen en draaiende delen. Gebruikte technieken zijn walsen, zetten, lasersnijden, buislasersnijden, stiftlassen en mig/maglassen. De belettering is nauwgezet overgenomen van vroegere teksten waarbij zelfs fouten zijn gereproduceerd zoals het &-teken op de oude hoofdpoort. Door nauwe samenwerking tussen opdrachtgever en uitvoerenden konden keuzes gemaakt worden in profielen (afmeting en lengten) en is het materiaalverlies geminimaliseerd, tot naar schatting < 5%.
Voor exacte productie en montage is een 3D-model inclusief fundering en betonpaden gemaakt dat met total station op locatie is uitgezet tijdens de uitvoering.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk