Skip to main content
mouse

Voormalig V&D-complex

Amsterdam

Voor de renovatie van het voormalig V&D-pand aan de Kalverstraat heeft Vic Obdam de staalconstructie geleverd. Bijzonder aspect aan die werk was het nivelleren van verzakkingen in het bestaande casco door middel van vijzelwerk.

Projectgegevens

Locatie Kalverstraat 203, Amsterdam
Opdracht IEF Capital, Amsterdam
Architectuur Office Winhov, Amsterdam
Constructief Ontwerp Strackee Bouwadviesbureau, Amsterdam
Uitvoering Van Wijnen, Heerhugowaard
Staalconstructie Vic Obdam Staalbouw, Obdam

Algemene projectomschrijving

Het voormalige warenhuis van V&D staat te boek als het eerste warenhuis van Nederland. Het werd in 1912 geopend aan de Kalverstraat en ontworpen door architect Caron en in de jaren dertig door architect Jan Kuyt verbouwd en uitgebreid.

Het pand van V&D is grootschalig gerenoveerd. Een compleet renovatie bestaande uit een nieuwe kelderbak onder, een nieuwe fundering met 250 heipalen en een nieuwe begane grond vloer. Het gebouw heeft aan beide  zijden  een  nieuwe  karakteristieke  vliesgevel  met taatsramen die speciaal voor dit project zijn ontwikkeld. Ook worden de erkers op de 4de verdieping gesloopt en de balkons op deze plek teruggebracht. Samen met het terug brengen van de vide in het midden van het pand met een glaskap is de renovatie compleet

De grote gemetselde kolommen in de kelder (2x1m) worden vervangen door slanke stalen kolommen (0,3×0,3m) t.b.v. ruimtewinst, waarbij direct ook de in het verleden in het casco ontstane vervormingen middels vijzelen worden genivelleerd.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Voor de nieuwe bestemming van het voormalige V&D-gebouw is het noodzakelijk dat het casco wordt versterkt en aangepast met een constructie van maar liefst 370 ton aan staal. De grootste ingreep heeft plaatsgevonden in de kelder van het gebouw, waar inpandig 12 bestaande gemetselde penanten met een afmeting van 2 x 1,2 meter zijn vervangen door een slanke staalconstructie. De extra uitdaging tijdens deze montageactie is dat het pand beheerst en gemonitord met ca. 150 mm in de kern is verlaagd, vanwege een opbolling in de vloeren. De tijdelijke vijzelconstructie is met maar liefst 48 vijzels op spanning gebracht,  zodat  de  belasting  in  het  pand  zijn  krachten  overdraagt  via de tijdelijke staalconstructie. Vervolgens zijn de bestaande penanten en de begane grondvloer volledig verwijderd, zodat het pand verlaagd kon worden en de wederopbouw van de kelder en begane grondvloer van start kon gaan.

De begane grondvloer van hout is volledig vervangen door een staalplaat betonvloer, die rust op de nieuwe staalconstructie. De verdiepingsvloeren zijn plaatselijk versterkt met stalen balken.  Daarnaast worden op alle verdiepingen de roltrappen verplaatst. Hiervoor is een nieuwe constructie aangebracht die de nieuwe sparingen mogelijk maakt. Op de positie van de oude roltrappen zijn 3 tons liggers gemonteerd benodigd voor het dichtleggen van de verdiepingsvloer. Om het af te maken is het pand bekroond met een nieuwe glaskap en een vliesgevel. De glaskap is opgebouwd uit 3 stalen frames van 2,5 x 12 meter. De frames zijn in de werkplaats geheel samengesteld waarna ze in de nachts zijn gemonteerd en gelast tot één complete stalenglaskap.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Zoveel als mogelijk is de bestaande constructie in het zicht gehouden

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Voor het verhogen van de vloerbelasting van 400kg/m2 naar 500kg/m2 is extensief onderzoek gedaan naar het benutten van de bestaande constructiesterkte van het casco, waardoor zo min mogelijk versterkingsmaatregelen hoefden ingebracht te worden.

Bijzondere aspecten uitvoering

De dragende gemetselde (buitenste) kelderwand is opgevangen met S460 kwaliteit stalen overkragende liggers.  Daarnaast is het vijzelen van het volledige pand zodat de bestaande vervorming is opgeheven een unieke prestatie.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Het pand is terug gerenoveerd naar het originele karakter. Samen de nieuwste duurzame isolatie mogelijkheden zoals het hoogwaardige isolerende glas is het gebouw klaar voor een duurzame toekomst.