Skip to main content
villa DPM mouse

Villa DPM

Opeinde Smallingerland

Villa DPM is gelegen in het natuurgebied ‘De Peinder Mieden’ in Friesland. De schuurwoning met asymmetrische vorm en strakke lijnen refereert aan de typisch schuren uit het landschap. Op een verhoogd talud staan twee solitaire volumes die verwant zijn aan elkaar maar niet gelijk van vorm. Ze voegen zich als vanzelfsprekend in het landschap.

Projectgegevens

Locatie De Peinder Mieden 12, Opeinde Smallingerland
Opdracht fam. Van Staveren-Klasema
Architectuur Bruusk architecten Den Haag
Constructief Ontwerp ABT Wassenaar Haren
Uitvoering Jongsma Bouw en Timmerwerken Oudega
Staalconstructie De Vries

Algemene projectomschrijving

De eenvoud van de schuur is op een eigentijds manier vormgegeven en vertaald naar woonhuis met losse berging. Het dak en de gevels zijn gematerialiseerd met aluminium. Bij de woning zijn afhankelijk van de oriëntatie delen uit het volume gehaald waardoor buitenruimte ontstaat onder het dak met beschutting tegen zon en regen. De gevels zijn hier overwegend van glas, afwisselend met gesloten delen van horizontale houten latten.

De hoofdopzet van de woning bestaat uit een asymmetrische staalconstructie. Een viertal grote stalen spanten maakt het mogelijk om de rationele en open plattegrond te maken, vrij van dragende binnenwanden. Tussen de spanten zijn geprefabriceerde houten dakelementen aangebracht met een maximale overspanning en isolatiewaarde. De rest van de woning is opgetrokken uit HSB elementen.

De entree ligt in een gesloten gevel van waaruit al een doorkijk door de woning naar het landschap zichtbaar is. Vanuit de entree loopt een lange gang met service zone welke de woning in twee beuken verdeeld. Aan het einde van de gang ligt een grote open ruimte met woonkamer, eetkamer en keuken. Dit zijn de belangrijkste vertrekken van de woning van waaruit een toegang is naar de master slaapkamer.

De ruimtes zijn gelegen aan de west en zuidgevel met een prachtig uitzicht over het Opeinder Kanaal en het vergezicht over de weilanden. De grote glasgevels liggen terug onder het dakoverstek zodat de zonbelasting in de zomer wordt beperkt, maar winterzon de woning kan verwarmen.

Langs de noordgevel liggen de overige ruimtes (gasten slaapkamer, werkkamer, gasten badkamer en technische ruimte) met een meer bescheiden en gesloten karakter.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

1) De hoofddraagconstructie bestaande uit vier grote asymmetrische spanten, waartussen het hulpstaal is geplaatst om dak en gevel aan te bevestigen.
2) De noord- en zuidgevel en dakafwerking van aluminium profielplaat. 
3) De oost- en westgevel van aluminium zetwerk en plankprofielen

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

1) Grote vrije overspanning door het gebruik van stalen spanten waardoor er geen dragende binnenwanden nodig zijn
2) Alle gevels en binnenwanden zijn opgebouwd uit HSB elementen
3) Het dak is gemaakt van geprefabriceerde dakelementen van Isovlas

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

1) De opzet van de hoofddraagconstructie, opbouw van gevels, dak en binnenwanden zorgden voor een korte en overzichtelijke bouwperiode.
2) Door de gekozen materialisatie kon op een simpele wijze een hoge Rc-waarde behaald worden voor alle elementen.
3) De overgang tussen dak en gevel is uitgevoerd met geprefabriceerde aluminium hoekstukken waardoor de belijning in dak en gevel doorloopt.
​​​​

Bijzondere aspecten uitvoering

Door het gebruik van staal als hoofddraagconstructie en prefab dakelementen kon het casco van de woning in relatief korte tijd worden opgetrokken. De rest van de woning is gemaakt van HSB elementen (gevels en binnenwanden)

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

De woning is levensloopbestendig ontworpen voor een ouder echtpaar waarbij het belangrijk was om alle vertrekken gelijkvloers te hebben. De plattegrond is zodanig georganiseerd dat dit mogelijk is waarbij goed nagedacht is over de privacy tussen de verschillende vertrekken.