Skip to main content
mouse

Trap als sculptuur

Stolwijk

In een ruime en lichte entree van een omgebouwde boerenschuur staat een stalen trap die als sculptuur zijn plek opeist. Vanuit de verschillende perspectieven transformeert deze trap van een luchtig lijnenspel naar een compositie van massieve vlakken. Een ontwerp dat zich enkel in staal zo verfijnd laat uitvoeren.

Projectgegevens

Locatie Particulier, Stolwijk
Opdracht Particulier te Stolwijk
Architectuur De Goudse Tekenkamer, Ruben Verweij, Gouda
Constructief Ontwerp Frank Penders Gouda
Uitvoering Frank Penders Gouda
Staalconstructie Frank Penders Gouda

Documenten

Algemene projectomschrijving

Bij de renovatie van een karakteristieke boerderij te Stolwijk is de boerenschuur achter de woning bij de leefruimtes getrokken. Een ruime entree met lichtstraat verbindt de nieuwe woonkamer en keuken met de traditionele woning. Oude elementen zoals de houten kolommen en spanten zijn behouden. Contrast is geschept met nieuwe moderne elementen. De stalen trap is er daar één van. Uitgangspunt voor de trap was een sculpturale kwaliteit. De opdrachtgevers zijn liefhebbers van moderne kunst met strakke lijnen. 

De benadering van de trap als sculptuur vroeg om een ontwerp waarbij vanuit de verschillende gezichtspunten de trap een andere compositie heeft. Het gebruik van staal bood de mogelijkheid om ranke, strakke lijnen op te zetten en daarnaast met volle vlakken te werken. 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De treden zijn gezet uit 5 mm staalplaat die per deel vier optreden telt. De staalplaten overlappen elkaar en zijn door middel van bouten met elkaar verbonden. Op dezelfde plek en met dezelfde bout is ook de leuning verbonden met de trap. De leuning is gemaakt van 60x10 mm stafstaal. De draagconstructie is een HEA120 balk.

De trap bestaat uit twee rechte steken. In die richting lopen de staalplaten ook over het bordesje. Om deze richting en het gebruik van de platen te accentueren is er een kleine ruimte gehouden tussen de staalplaten op het bordesje. Hetzelfde is in het ontwerp gedaan langs de muur. De gehele trap is vrij van de muur gehouden zodat strijklicht vanuit de lichtstraat langs de trap kan vallen. Hij komt zo visueel los te staan wat de vorm van de trap benadrukt. Ranke lijnen en massieve vlakken.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Om de ruimte en vooral de beschikbare hoogte onder de kap zo volledig mogelijk te benutten lopen de laatste twee treden van de trap door de vloerrand heen. De extra ontstane ruimte qua aantrede is benut ten behoeve van het bordesje. Zo kon voorkomen worden dat er een draai in de trap gemaakt moest worden.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De leuning is op diverse plekken blind aan het huis verbonden. Dit is gedaan door kleinere delen eerst aan het huis te bevestigen. De rest van de leuning is daarna in het werk gelast. De leuning dekt daarmee de bevestigingen af.  

Bijzondere aspecten uitvoering

De trap is in twee fasen geplaatst. De constructieve HEA180 is geplaatst tijdens de ruwbouw. Hierdoor konden de bevestigingen in de nog af te storten vloer en dicht te maken muur weggewerkt worden. Enkele maanden later zijn tijdens de afbouw de treden en de leuning geplaatst. Enkele onderdelen zijn in het huis zelf TIG-gelast.