Skip to main content
mouse

Van der Valk Haarlem

Haarlem

Hotel Van der Valk Haarlem bestaat uit 298 hotelkamers, vergaderzalen een restaurant, keuken, bar en entree. Door de renovatie van Hotel Van der Valk Haarlem wordt het hotel van binnen en buiten (gevel) gemoderniseerd en klaar gemaakt voor de toekomst.

De renovatie aan het hoofdgebouw betreft o.a. een nieuwe entree, foyer, bar en een grote luifel. Op de begane grond wordt een congres ruimte gemaakt met een grote vrije hoogte. Om dit te kunnen realiseren is er een tussenvloer verwijderd en zijn er grote sparingen gemaakt in dragende wanden. Daarnaast zijn de oude balkons verwijderd zodat het hotel een open en lichte uitstraling krijgt.

Projectgegevens

Locatie Toekanweg 2, 2035 LC, Haarlem
Opdracht Van der Valk, Haarlem
Architectuur Van Den Hoeven, Harmelen
Constructief Ontwerp Pieters Bouwtechniek Haarlem - Jan Berkhout
Uitvoering Hunebouw, Hoogeveen
Staalconstructie Postma-Groen, Sneek

Algemene projectomschrijving

Het hoofdgebouw van het Van der Valk Hotel ondergaat al een aantal jaren een grote renovatie. Zowel de schil als het interieur krijgen hierbij een nieuwe en moderne uitstraling. Het gebouw is uitgebreid met een nieuw 2-laags hoofdentree, zijn bestaande balkons verwijderd, en is het pand opgetopt met een grote, opvallende luifel met uitkraging van 5 meter. De constructie van de luifel is gerealiseerd als een 3D raamwerk van stalen vakwerkliggers en is geplaatst op een bestaande lichte dakopbouw, een optop uit het recente verleden.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De luifelconstructie, met een oppervlak van circa 50x60 m2,, is volledig ontworpen als een 3D-raamwerk van 1D-staafelementen. Een overgroot deel van de constructie bestaat uit vakwerkliggers om de uitkraging van 5 meter rondom te ondersteunen. De nieuwe dakvloer is verder opgebouwd uit stalen dakplaten en is uitgekruist met hoeklijnen en stripstaal.
Het constructief ontwerp is getoetst met een eindige-elementenpakket. Met dit 3D-model is de krachtsverdeling in het staafwerkmodel geanalyseerd in zowel de bouw- als in de gebruiksfase en is de staalconstructie getoetst op een doorsnede-  en stabiliteitscontrole.Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De luifel wordt doorgezet in de gevel en bezorgt het hotel een esthetische transformatie en meer ‘massa’. De luifel is afgewerkt met een composiet beplating voor een fraaie uitstraling.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De staalconstructie is gerealiseerd op ondergelegen bestaande kolomstructuur. Deze lichte staalconstructie is versterkt om de hoge krachten uit de luifel te weerstaan en hergebruik mogelijk te maken.

Bijzondere aspecten uitvoering

Omdat de staalconstructie is gerealiseerd op een bestaande lichte staalconstructie is een centrische aansluiting essentieel om te zorgen voor een goede krachtsinleiding van de hoge krachten uit de luifel. Voorafgaand aan de productie van de staalconstructie zijn de pootjes voor de luifel al gemaakt, bouwkundig afgeplakt en nauwkeurig ingemeten. De productietekeningen zijn tot slot afgestemd op deze nauwkeurige meetgegevens.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Naast de toonaangevende esthetische toevoeging heeft de staalconstructie ook gefunctioneerd als verankering van de hangsteiger tijdens uitvoering.