Skip to main content
OASA architecten mouse

Uitkijktorens archeologisch park Matilo

Leiden

Zes wachttorens verwijzen naar de Romeinse tijd. Weervast staal is toegepast omdat het duurzaam, robuust is en lijkt op hout maar minder vandalismegevoelig is.

Projectgegevens

Locatie Besjeslaan, Leiden
Opdracht Gemeente Leiden, Leiden
Architectuur OASA Architecten|BNA, Leiden
Constructief Ontwerp Raadgevend Ingenieursbureau van Dijke, Alphen aan de Rijn
Uitvoering Damsteegt, Meerkerk
Staalconstructie Raadgevend Ingenieursbureau van Dijke, Alphen aan de Rijn

Algemene projectomschrijving

De torens staan in het archeologisch park Matilo in Leiden. Op deze locatie liggen de resten van een Romeins Castellum in de grond Het fort was onderdeel was van de Limes, de grens van het Romeinse rijk en de inrichting van het park verwijst hiernaar. Op de exacte plek van het oorspronkelijke fort is een nieuwe aarden wal opgericht, bovenop het archeologisch monument. Bij de toegangen van het fort zijn op de wal in totaal zes weervast stalen wachttorens geplaatst waarvan er drie toegankelijk zijn.
In de Leidsche Rijn is in 2002 een wachttoren opgegraven die mede als voorbeeld gediend heeft voor dit project.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Van belang was een onderhoudsarm object dat niet te gevoelig zou zijn voor vandalisme. Hout viel om die reden af. Om de torens toch een oorspronkelijke uitstraling te geven is gekozen voor een constructie van weervast staal. De constructie is uitgevoerd in gelaste kokerprofielen en het dak van weervast stalen platen.
De torens zijn op de werkplaats van de aannemer zo veel mogelijk geprefabriceerd en in grote delen getransporteerd naar de bouwplaats. Door de archeologische bodem mocht niet geheid mocht worden, en slechts een beperkte druk was toegestaan. De torens zijn daarom op een betonnen plaat gefundeerd die in de aarden wal is opgenomen en om gewicht te besparen is op de plaat de aardlaag vervangen door een dikke laag eps.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk