Skip to main content
Hans Stotijn Architect mouse

uitbreiding woonhuis familie Ende

Baambrugge

Boekensteun: uitbreiding van een bestaande woning waarbij een constructieve hoofdrol is weggelegd voor een stalen boekenkast.

Projectgegevens

Locatie Rijksstraatweg 30, Baambrugge
Opdracht familie Ende, Baambrugge
Architectuur Hans Stotijn Architect, Utrecht
Constructief Ontwerp Boerkoel, Utrecht
Uitvoering Bouwbedrijf Bon, Loenen a/d Vecht
Staalconstructie Conmedra, Nieuwersluis

Algemene projectomschrijving

De stalen boekenkast dient als hoofddrager van een bestaande keuken en een nieuwe (houten) dakconstructie. De kast heeft een vrije overspanning van 7,8 m waardoor de pui geheel in glas en staal kan worden uitgevoerd. De stalen boekenkast is zowel constructief als een ruimtelijk en decoratief element.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De draagconstructie van de uitbreiding is opgezet met vier stalen buiskolommen (100x100x5 mm) met daarop liggers HEB 140. Als boeiboord dient een UNP 300. De stalen pui met schuifdeuren biedt een vrije doorgang van 3,5 m. De stalen kast is samengesteld uit 8 mm staalplaat met een constructieve bovenplaat van 15 mm. De tussenstaanders en tussenliggers van de stalen kast zijn ingesneden met gleuven als tandverbinding en onderling verbonden door korte lassen, aan de achterzijde uit het zicht. De kast is ingehesen via aangelaste hijsogen. Het stellen van de kast is tweezijdig gedaan met stempels als jukken. Hoekprofielen aan de onderzijde zijn in het werk gelast en verankerd met chemische ankers.
Voor maximale stabiliteit en aansluiting op de oudbouw is de achterwand ingevuld met constructief meewerkende mdf-platen verlijmd op een mdf-achterplaat. Het stalen boeiboordprofiel is blind gemonteerd via aangelaste (voorbewerkte) draadeinden. Op het boeiboordprofiel is een hoekprofiel gelast voor de aansluiting met de daktrim. Sparingen in dit hoekprofiel, nodig voor het poedercoaten, vallen weg achter de trim. De blinde montage van het stalen boeiboord profiel benadrukt dat het boeiboord een ornament is en geen onderdeel van de constructie.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk