Skip to main content
Meindert Koelink mouse

kiosken Poptahof

Delft

Twee kleinschalige kiosken bieden beschutting en brengen de menselijke schaal terug in deze door hoogbouw gedomineerde wijk.

Projectgegevens

Locatie Martinus Nijhofflaan, Delft
Opdracht Het Delftse Bloemenhuis en Vishandel Hoogenboom, Delft
Architectuur HP Architecten, Rotterdam
Constructief Ontwerp Pieters Bouwtechniek, Delft
Uitvoering H.B.B. Van Houtum Bouw Begeleiding & Bouwbedrijf Lagendijk, Rotterdam & Nieuw Lekkerland
Staalconstructie Dijkstaal en Voortman Staalbouw, Maassluis / Rijssen

Algemene projectomschrijving

De kiosken hebben een vorm van een oud tramhuisje. Kop en staart zijn rond. Het dak heeft een groot overstek dat beschutting biedt tegen regen en de valwinden tussen de hoogbouw.
De gevels zijn van metselwerk en hout, het dak is van zink en heeft een daklicht van glazen bouwstenen. Hierdoor valt er extra licht op de visbalie en in het midden van de bloemenkiosk.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De constructie van de kiosken bestaat uit een portaal van stalen kolommen en liggers met een houten dak. Daarop staat de zogenaamde lantaarn, waarvan de constructie bestaat uit twee stalen 'tafeltjes'. De kolommen in zicht zijn van ronde buisprofielen. Waar de kolommen in de wanden verborgen staan, zijn HE-profielen toegepast vanwege de eenvoudigere verbindingen. Het dak is opgebouwd uit HE-profielen die naar het eind van het dak toe zijn verjongd. In de 'lantaarn' kruizen vier antraciet kleurige H-balken, met een kleiner portaal daarop, als mooi ritme door de lichte ruimte. Het staalskelet maakt het mogelijk dat beide kiosken grote te openen delen hebben en een slank houten kozijn.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk