Skip to main content
mouse

trap woonhuis families Jongerius en Rienks

Amsterdam

Een stalen trapconstructie met houten treden verbindt de drie woonlagen van een nieuwbouwwoning in het oude centrum van Amsterdam.

Projectgegevens

Locatie Elandstraat 133, Amsterdam
Opdracht Families Jongerius en Rienks, Amsterdam
Architectuur Bastiaan Jongerius Architecten, Amsterdam
Constructief Ontwerp Constructie/Tekenburo Akerveld bv, Akersloot
Uitvoering Staalbouw Trappen, Purmerend
Staalconstructie Staalbouw Trappen, Purmerend

Algemene projectomschrijving

De trap ontsluit drie bouwlagen op een luchtige manier en laat veel licht door tussen de verdiepingen. De keuze voor staal maakte het mogelijk tussen de betonnen vloeren van het casco een bijna vrijdragende constructie te maken. De afwerking met houten treden en bordessen sluit aan bij het interieur van de woning.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De trapconstructie is voor een aanzielijk deel ter plekke vervaardigd. De moeilijk bereikbare bouwplaats in het centrum van Amsterdam, het kleine trapgat en de wens slank te construeren maakten laswerk op de bouwplaats noodzakelijk. Het resultaat is een trap samengesteld uit plaat voor de bomen en vierkante buis voor de leuningen. Het geheel is slechts op een beperkt aantal punten aan de wanden verbonden en komt daarmee over als een vrijdragende constructie, wat de daglichttoetreding in en het ruimtelijk effect van de woning ten goede komt. Het staal is omkleed met hout.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Dscf2911