Skip to main content
Svart Lys mouse

Svart Lys

Apeldoorn

Hoe tegenstrijdig om een woning midden in een bos waar het licht van boven komt, dan toch in het zwart te ontwerpen.

Projectgegevens

Locatie Wenum Wiesel, Apeldoorn
Architectuur COURAGE architecten, Apeldoorn
Constructief Ontwerp Constabiel, Velp
Uitvoering Aan De Stegge Twello

Documenten

Algemene projectomschrijving

Een bedrijfspand...? Een kantoor...? Of is het toch een woning....?? Hè, wat is dat nou?
Svart Lys is een bijzondere verschijning in het landschap rondom de Kroondomeinen van Het Loo. Het blijkt een stoere, zwarte stalen woning die volledig is ontworpen op daglicht, uitzicht en privacy. Hoe tegenstrijdig om een woning midden in een bos waar het licht van boven komt, dan toch in het zwart te ontwerpen. Ingetogen en teruggetrokken biedt deze daglicht georienteerde woning maximale openheid en direct contact met de natuur. Twee verrassingen maximaliseren de beleving. Enerzijds de 2 maal 12m wegzinkbare glasgevels versterkt dit 'wonen onder een pergola-gevoel' maximaal. Anderzijds is de rondom van ramen verstoken opbouw de slaap-/bad-/kleedzone. Hierbij is het dak van glas en liggen de opdrachtgevers fantastisch onder het bladerdek 's nachts te genieten van de sterrenpracht. De verrassing is de opbouwZwart van binnen, zwart van buiten en dan toch een maximale daglicht ervaring midden in een bos. Zien = ervaren!

Svart lys is de Noorse vertaling van 'zwart licht'. 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Zowel de hoofddraagconstructie, daken, als de gevelbekleding zijn volledig opgebouwd in staal...en volledig in het zicht! 
Door gebruik te maken van standaard materialen en deze zuiver en fraai te detailleren, bepaalt het casco ook aan de binnenzijde van de woning de kwaliteit. Het resultaat is een ogenschijnlijk eenvoudige woning, welke diverse verrassingen in petto heeft wanneer je doordringt tot de diepere 'lagen' van de woning.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De eenvoud van het ontwerp is de kracht. Het is een zeer helder concept van gesloten en transparante volumes, waarbij er optimaal is ingespeeld op daglicht, uitzicht en privacy. Waar de keuken en eetkamer voorzien zijn van grote glaspartijen en is verbonden met de tuin, is de zitkamer verscholen achter gesloten wanden. De master bedroom op de verdieping heeft gesloten gevels voor de privacy, maar baad in het daglicht dat toetreedt vanuit het dak. 

De glaspartijen op de begane grond kunnen weg zinken in de vloer, waarmee binnen en buiten letterlijk met elkaar worden verbonden. De kraanbaan in de woonruimte, een harde eis van de opdrachtgeefster, maakt het mogelijk de leefruimte als werkplaats te gebruiken. Hoe gaaf, een ultieme guilty pleasure van menig man / vrouw! De koppeling met het bijgebouw brengt de totale compositie in balans. 

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De hoofddraagconstructie is volledig in het zicht gelaten en eerlijk gedetailleerd. Zonder het toepassen van extreme luxe in bouwmaterialen en aansluitingen, zorgen kleine details wel voor rust in hetgeen gerealiseerd. Windverbanden zijn bovendaks weggewerkt en het geperforeerde staaldak loopt onder de kanaalplaatvloer van de verdieping door om zowel de esthetische als akoestische kwaliteit te waarborgen. De gehele staal constructie van de woning staat op een volledig betonnen onderkeldering, waarin o.a. de glazen hefpuien kunnen wegzinken.

Bijzondere aspecten uitvoering

Met de sandwichpanelen van Kingspan is gekozen voor een standaard product, wat de uitstraling heeft van maatwerk cassettes. De plaatnaden en dakranden zijn zorgvuldig gedetailleerd en uitgelijnd. Dit precisiewerk bovengronds is gebouwd op een betonnen fundament met royale kelder welke zorgvuldig is geplaatst tussen de aanwezige waardevolle bomen. Deze woning is naast de oorspronkelijke hoofdwoning gebouwd, welke na oplevering is gesloopt. Hierdoor ontstaat een prachtig voorterrein met royaal uitzicht en een lichte open plek in het bos. 

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

De bovenloopkraan in het leefgedeelte maakt het mogelijk deze ruimte als werkplaats te gebruiken. Tevens is door vloerluiken voorraad en opslag vanuit de kelder hiermee eenvoudig op de begane grond te krijgen en vice versa. De verticale schuifpuien zorgen voor een extreem bijzondere beleving door de binnen- en buitenruimte met elkaar te verbinden.