Skip to main content
mouse

EMA Joan Muyskenweg

Amsterdam

Boogconstructie t.b.v. zonnepanelen

Projectgegevens

Locatie Joan Muyskenweg 25, Amsterdam
Opdracht European Medicines Agency
Constructief Ontwerp Heijmans Bouw & Techniek te Rosmalen
Uitvoering Heijmans Utiliteit BV te Amsterdam
Staalconstructie Vic Obdam Staalbouw BV te Obdam

Documenten

Algemene projectomschrijving

Het Rijksvastgoedbedrijf, opdrachtgever van de bouw van het European Medicines Agency (EMA) te Amsterdam wilt inzetten op duurzaam bouwen. Dit wordt gedaan om te voldoen aan de BENG-eisen en eisen uit BRL Nieuwbouw en Renovatie verklaard in het document “Promessebrief PV panelen” d.d. 19 december 2019. In dit document wordt gesteld dat er zonnepanelen worden geplaatst op het dak van het gebouw aan de Joan Muyskenweg 25 te Amsterdam. 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het dak van het gebouw is deels een plat dak en deels een boogdak, een zogenaamd fusee dak. Er worden panelen op het boogdak geplaatst. Echter is er vastgesteld dat het constructief niet mogelijk is om de zonnepanelen direct op de gekromde delen aan te brengen. Het is wel mogelijk om de gewenste zonnepanelen middels een ondersteuningsconstructie die van kolom naar kolom overspant op het dak aan te brengen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

 

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

 

Bijzondere aspecten uitvoering

In opdracht van Heijmans BV. wordt de stalen boogconstructie uitgevoerd. Om het stalen frame te kunnen uitwerken is eerst het volledige dak ingescand en in het Tekla model verwerkt. Op deze manier kon de stalen boogconstructie zo ontworpen worden dat het ’t gebogen dakvlak volgt. Het uitwerken en montage is verzorgt door Vic Obdam Staalbouw.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk