Skip to main content
mouse

Nederenck

Naarden

Nabij de spoorwegovergang naast NS-station Naarden-Bussum, is het voormalige kantoorgebouw van Zwarteweg 6-8 getransformeerd tot woongebouw.

Projectgegevens

Locatie Zwarteweg 6-8, Naarden
Architectuur COURAGE architecten, Apeldoorn
Constructief Ontwerp Constabiel, Velp
Uitvoering Hemubo, Almere
Staalconstructie Van Echtelt Metaal, Wijk bij Duurstede

Documenten

Algemene projectomschrijving

Mooi en licht wonen dankzij staal! Een 'zwaar' bakstenen gebouw met kleine gevelopeningen is hiermee een transparant en eigentijds appartementencomplex geworden. Met het toevoegen van 2 extra bouwlagen in staal zijn in totaal 82 eenheden gerealiseerd.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Om de locatie nog beter uit te nutten en het aanzicht te verfraaien is de inham aan de zuidoosthoek van het gebouw dichtgezet met extra appartementen in staal. Door beperkte capaciteit in het bestaande gebouw (fundering), bleek een lichte staalconstructie de oplossing om het gewenste programma te kunnen realiseren in 2 extra bouwlagen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Het ontwerp is ontstaan vanuit de horizontale belijning van de bestaande betonnen gevelliggers. I.p.v. kleine gevelopeningen, was het uitgangspunt uitzicht en daglichttoetreding te optimaliseren middels zo hoog mogelijke glaspuien per appartement. De ruimte tussen de betonnen liggers is daarvoor maximaal benut. Dit concept is compromisloos over zowel de bestaande als de nieuwe lagen doorgezet. Aan de uitzichtzijde zijn de horizontale gevelbanden voorzien van uitkragende stalen delen, afgewerkt met houtcomposiet 'latjes' en thermisch verzinkte stalen roosters. Een elegante en praktische oplossing om de hoge en harde zoninstraling aan zuidzijde natuurlijk te dempen. Tussen de kozijnen zijn dichte elementen aangebracht, met een mat zwarte afwerking. Aan de spoorzijde zijn in deze delen verdekte geluidsboxen opgenomen, om ondanks het toepassen van dove gevels, toch appartementen aan deze zijde te kunnen realiseren.  

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Het bestaande casco bestaat uit betonnen kolommen en gevelliggers en een kanaalplaatvloer die van voor- naar achtergevel overspant. Het toevoegen van 2 extra bouwlagen was mogelijk, mits de constructie lichtgewicht zou worden uitgevoerd. Het doorzetten van het bestaande casco zou maar 1 bouwlaag toestaan. Door een slimme toepassing van licht geconstrueerde vakwerkspanten welke het gebouw overspannen, konden de vloeren in hout worden uitgevoerd. Een overspanning van 15m in lichtgewicht was immers niet mogelijk. 

Bijzondere aspecten uitvoering

Er is veel zorg gegaan naar de aansluitingen van het staal op het bestaande casco. In de verbindingen en details zijn diverse maatwerkoplossingen toegepast om het ogenschijnlijk heldere concept zuiver te realiseren. Door een slimme toepassing van HSB gevels, is het gebouw zonder steiger gebouwd.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Bijzonder aan de invulling van het gebouw is dat er 82 appartementen zijn gerealiseerd in dit bestaande vastgoed. Hiervan is zelf 75% uitgevoerd als sociale sector studio, waarmee er een erg groot en zeer gewild aanbod is ontstaan in deze regio. De appartementen zijn dan ook binnen zeer korte tijd verhuurd.