Skip to main content
copy right Michael van Oosten mouse

Stalen boekenkast Onderwijscentrum Erasmus MC

Rotterdam

De boekenkast is blikvanger, een informatiebron voor de studenten en de stabiliteitsvoorziening voor de hoofddraagconstructie.

Projectgegevens

Locatie Wytemaweg 80, 3015 CN, Rotterdam
Opdracht Erasmus MC, Rotterdam
Architectuur Claus en Kaan architecten, Rotterdam
Constructief Ontwerp Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering Aanneming Maatschappij J.P. van Eesteren, Barendrecht
Staalconstructie Kampstaal, Emmeloord

Documenten

Algemene projectomschrijving

In het hart van Rotterdam vindt een omvangrijke nieuwbouw en revitalisering plaats bij en van het oude Dijkzigt-ziekenhuis/Medische Faculteit-complex uit de jaren 1965-1972. Een onderdeel hiervan is het nieuwe Onderwijscentrum, dat eind 2012 is opgeleverd.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Bij de westgevel wordt het Onderwijscentrum beƫindigd met een grote stalen boekenkast van 11 m hoog en 36 m lang. De kast heeft vier bordessen aan beide zijden, die bereikbaar zijn via twee wenteltrappen aan de kopse kanten van de kast. De kast is opgebouwd uit kokerprofielen, profiel- en plaatstaal. Tussen de hoofdkolommen, in het vlak van de kast, zijn in kruisvorm stalen platen gelast die het stabiliteitskruis vormen voor de afdracht van de horizontale belasting uit het dakvlak. De open vlakken tussen het profielstaal zijn bouwkundig ingevuld voor de boekenplanken. Daarbij zijn diverse (doorloop)openingen vrijgehouden, zodat de bordessen van beide zijden gemakkelijk toegankelijk zijn. Elke laag heeft aan beide zijden zeven boekenplanken, waarop studieboeken kunnen staan met een totale lengte van 1,75 km.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk