Skip to main content
Dirk Verwoerd (let op foto's zijn verkleind, ik kan ze in zeer zware bestanden sturen, geschikt voor publicatie) mouse

Pergola Meander Medisch Centrum

Amersfoort

Een begroeide pergola die is bedoeld als onderdeel van de genezing bestaat uit duurzame houtsoorten verbonden met stalen onderdelen voor een uniforme aansluiting.

Projectgegevens

Locatie Maatweg 3 te Amersfoort, Amersfoort
Opdracht Stichting Meander Medisch Centrum, Amersfoort
Architectuur Atelier PRO architecten, Den Haag
Constructief Ontwerp Konstruktieburo Snetselaar, Ede
Uitvoering Meander Combinatie VOF, Amersfoort
Staalconstructie Van Ee Staalspecialisten, Barneveld

Algemene projectomschrijving

Een eyecatcher is de pergola rond het nieuwe ziekenhuis die in zijn geheel door één partij is aangenomen, inclusief statische berekening, engineering, de prefab poeren, de vakwerkliggers, de metselwerkaansluitingen, fietsenstalling lichtplaten, de glazen brandafscheiding, en de Clouziana houten palen en 11 km Azobé. Totale oppervlakte pergola is 4338 m2.
Het nieuwe Meander Medisch Centrum in Amersfoort is een ziekenhuis van een geheel nieuwe orde. Een zorginstelling van meer dan 100.000 m² waar de patiënt centraal staat en het contact met de omliggende groene omgeving voelbaar is.
Het park vormt nu een belangrijk deel van de ‘healing environment’. Het gebouw is niet als een massief blok vormgegeven maar als een aantal bouwdelen waartussen het landschap diep het gebouw binnendringt. Het verlengde van de ‘loper’ vanaf de Maatweg naar de entree is uitgevoerd als een brug die links en rechts uitkijkt over de begroeiing van de pergola waarmee het zicht op de geparkeerde auto’s aan het oog van de bezoekers wordtonttrokken. Aan de kant van het ROC-gebouw zorgt een met Wisteria begroeide pergola dat de fietsen niet vanuit het gebouw zichtbaar zijn. De staalconstructie van de fietsoverkapping is aan de stalen vakwerken van de pergola opgehangen. Tussen fysiotherapie en revalidatie zorgt een strook pergola, om dezelfde reden, dat het groenbeeld aan de Bunschotenstraat gewaarborgd blijft.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De staalconstructie is gebaseerd op de detaillering in de kassenbouw, er zijn lichte profielen toegepast in vakwerken. Het ontwerp gaat ui van bewerkelijke, losse knopen en eenvoudige vakwerken.
Er is een proefmodel gemaakt en opgebouwd om de kennis op te doen van de engineering, productie en montage.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

• Een zo licht mogelijke onderhoudsarme constructie.
• Een variabel maaiveld met vaste doorrijhoogten.
• Al het hout geleverd met het FSC 100%-keurmerk.
• Geen gestorte funderingen, maar prefab poeren.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De kolommen zijn uitgevoerd in Clouziana-hout en de balklagen zijn van Azobé. De stalen verbindingen van de houten palen naar de vakwerken en de poeren zijn met verschillende houtspecialisten en constructeurs doordacht. De Clouziana palen mochten niet geschaafd worden, het moest de natuurlijke uitstraling houden. Hierdoor moest flexibiliteit in de verbindingen worden verkregen, zeker omdat Clouziana hout niet in dezelfde maten te krijgen zijn (natuurproduct) in deze hoeveelheden.

Bijzondere aspecten uitvoering

Langs de palen is onder andere Hedera geplant, een snelgroeiende groenblijvende plant uit de klimopfamilie. Deze plant zal er voor zorgen dat in een korte tijd zowel de palen als het dak van de pergola volledig groen begroeid zal zijn. Hierdoor krijgt het ziekenhuis een volledig groen uiterlijk en staan de voertuigen op de parkeerplaatsen uit het zicht van de omgeving, de bezoekers en de patiënten.
De begroeide pergola verbindt nu het ziekenhuis met het prachtige landschap er om heen.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Doordat de pergola rondom en tussen de gebouwen staat (en na bouwkundige opleving van de gebouwen gerealiseerd is) kwam de maatvoering zeer nauwkeurig. Zelfs het metselwerk aanhelen in de bestaande gevels bij de koppelingen. In delen van de pergola is een fietsenstalling opgenomen. Bovendien zijn op een aantal plaatsen glazen brandschermen toegepast om brandoverslag naar het gebouw te voorkomen.

Duurzaamheid

Het materiaal is niet gevoelig voor vocht en rotting. Bijvoorbeeld: de Clouziana-palen worden ook toegepast als afmeerpalen en Azobé-hout wordt in extreme milieuomgevingen toegepast.

Materiaalgebruik (efficiëntie)

Het staal is uitsluitend thermisch verzinkt. De profielen zijn zoveel mogelijk hetzelfde gehouden en de profilering zo klein mogelijk.

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Doordat het geheel zo licht mogelijk is uitgevoerd, was een minimum aan materieel nodig tijdens de montage. Bovendien hoefde de Clouziana-palen niet bewerkt te worden, juist de natuurlijke uitstraling was belangrijk.

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Doelstelling was een korte bouwtijd met een minimum aan overlast voor de omgeving en een duurzaam product. De korte bouwtijd en de minimale overlast was van belang omdat in een kort tijdsbestek het gehele buitenterrein met diverse disciplines gerealiseerd moest worden en het ziekenhuis tijdens deze periode ook ingericht werd. Vanaf de fundering tot en met het hout; alles werd prefab aangeleverd.

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau

- BIM-model (staal, beton, hout, glas, kunststof, metselwerk).
- Geïntegreerde fietsenstaloverkapping.
- Geïntegreerde glazen brandafscheiding.