Skip to main content
bouwfotografie.nl mouse

spoorbrug De Haandrik

Coevorden-Gramsbergen

Een stoere brug met stalen spanten vervangt een honderd jaar oude draaibrug. De geprefabriceerde vakwerken zijn samengesteld uit platen met afgeronde hoeken en zijn ter plaatse voorzien van een betonnen dek.

Projectgegevens

Locatie over de Overijsselse Vecht, Coevorden-Gramsbergen
Opdracht ProRail Projecten, Utrecht
Constructief Ontwerp Strukton Infratechnieken, Maarssen
Uitvoering Strukton Infratechnieken, Maarssen
Staalconstructie Staalbouw Weelde Int., Weelde

Algemene projectomschrijving

De Overijsselse Vecht vervult geen functie meer voor de scheepvaart, waardoor nu een vaste brug mogelijk is met een overspanning van ruim 50 m. De hoofddraagconstructie bestaat uit twee stalen vakwerken van 6 m hoog met een betonnen dek. De nieuwe brug is duidelijk stiller is dan zijn voorganger.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De hoofdvorm van de vakwerken is afgeschuind met een onderrand van ruim 52 m en een bovenrand van bijna 43 m. Daartussen lopen ruim gedimensioneerde diagonalen onder 45˚. Het staalwerk is grotendeels samengesteld uit 20 mm dikke plaat. De hoeken een kromtestraal van 300 mm. Daardoor ziet het vakwerk er stevig, maar tegelijk ook sierlijk uit.
De vakwerken zijn geprefabriceerd en in hun geheel over de weg vervoerd naar Gramsbergen. Daar zijn ze op een dekschuit naar een tijdelijke fundering gevaren, waarna ze rechtop zijn gezet en het betonnen dek is gestort. Vervolgens is de oude brug verwijderd en de nieuwe op zijn plaats geschoven.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk